Στην Τανζανία καταγράφουν τις γεννήσεις μέσω… κινητού!
Μια πρωτοβουλία σε όλη τη χώρα, για να βοηθήσουν τους γονείς να καταγράφουν τις γεννήσεις των παιδιών τους μέσω κινητών τηλεφώνων, ώστε η κυβέρνηση να είναι σε θέση να καταρτίζει πιο επαρκείς πολιτικές όσον αφορά στην υγεία, την παιδεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, εγκαινίασαν οι αρχές της Τανζανίας.
Η Τανζανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην καταγραφή των γεννήσεων στην ανατολική και στη δυτική Αφρική. Σχεδόν το 80% των κατοίκων της χώρας – και πάνω από εννιά στα δέκα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών – δεν διαθέτουν πιστοποιητικά γεννήσεων, σύμφωνα με την απογραφή του 2012.
Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών τονίζουν πως η καταγραφή της γέννησης κάθε παιδιού είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία βασικών δικαιωμάτων του και την πρόσβαση στα συστήματα υγείας, παιδείας και στη δικαιοσύνη.
Παράλληλα, η καταγραφή των γεννήσεων βοηθά όσον αφορά στην προστασία των παιδιών από την εκμετάλλευση, όπως την παιδική εργασία, το γάμο σε παιδική ηλικία, την εμπορία ανθρώπων και πρόσφατα την εξαναγκαστική στρατολόγηση σε ένοπλες οργανώσεις ή στρατούς.
Τον περασμένο μήνα, οι παγκόσμιοι ηγέτες στο πλαίσιο της χάραξης των νέων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμφώνησαν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο εξασφάλισης της παγκόσμιας καταγραφής παιδιών.
Οι περισσότεροι γονείς στις αγροτικές περιοχές της Τανζανίας δεν προχωρούν στην καταγραφή των παιδιών τους, εξαιτίας του υπερβολικού κόστους, των μεγάλων αποστάσεων που πρέπει να διανύσουν ως τα ληξιαρχεία, την βραδυκίνητη διαδικασία και την ελλιπή ενημέρωση για τα δικαιώματα τους.
Οι γονείς πρέπει να πληρώσουν 3.500 σίλινγκ (1,6 δολάριο), αν ζητήσουν την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης μέσα σε 90 μέρες από την γέννηση του παιδιού, ή 4.000 σίλινγκ αργότερα, ενώ εάν συνυπολογιστούν τα έξοδα μετακίνησης τους η τιμή είναι υψηλή, σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών δεν ζουν παρά με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
Το νέο σύστημα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα για τα επόμενα πέντε χρόνια, επιτρέπει σε έναν εργαζόμενο στο σύστημα υγείας να στείλει το όνομα, το φύλο και την ημερομηνία γέννησης του νεογνού, καθώς και τα στοιχεία της οικογένειας μέσω τηλεφώνου σε μια κεντρική βάση δεδομένων από την οποία ένα πιστοποιητικό γεννήσεων εκδίδεται – δωρεάν – σε λίγες μέρες.
Η πρωτοβουλία – που βρίσκεται σε λειτουργία σε 10 από τις 26 επαρχίες – λειτουργεί από την υπηρεσία καταγραφής της κυβέρνησης RITA, την UNICEF και μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Η επικεφαλής της RITA Έμι Χάντσον δήλωσε πως το πρόγραμμα επιτάχυνε την καταγραφή των γεννήσεων έπειτα από χρόνια στασιμότητας.
Η κυβέρνηση αναμένει να καταγράψει πριν από το τέλος αυτού του χρόνου περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω από την ηλικία των πέντε ετών και το 90% όλων των νεογέννητων τα επόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την UNICEF, παγκοσμίως, περίπου 290 εκατομμύρια παιδιά δεν κατέχουν πιστοποιητικό γεννήσεων.