Τσίπρας: Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία
Στον απόηχο μιας ακόμη ανείπωτης τραγωδίας στη Λέσβο, όπου 7 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο μετά από σύγκρουση σκάφους του Λιμενικού με δουλεμπορικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να (προσπαθήσουν ξανά να) βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος τα ζητήματα του ελληνικού ενδιαφέροντος.
Το κάθε κράτος – μέλος φαίνεται ότι προσεγγίζει το κρίσιμο μεταναστευτικό ζήτημα ανάλογα με τα δικά του συμφέροντα και τη δική του γεωγραφική θέση - αν έχει σύνορα με χώρες - πύλες μετανάστευσης ή αν βρίσκεται στην ενδοχώρα- με αποτέλεσμα να δημιουργείται εμμέσως πλην σαφώς κλίμα πόλωσης.
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα δεχτεί 23.000 πρόσφυγες - Όχι σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους υπόλοιπους ηγέτες πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής των μεταναστών, αυξάνοντας τις θέσεις υποδοχής σε 23.000, από 3.500 που είναι τώρα.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε παράλληλα την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά που σηκώνουν το βάρος της μετανάστευσης, αλλά και στη Frontex, προκειμένου να αυξηθούν οι επιχειρησιακές της ικανότητες. Στόχος είναι να υπάρξει μια ελάφρυνση για τις τοπικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές.
Αντίθετος, για ακόμα μια φορά, εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας στην πρόταση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν έχουν τίποτα νέο να προσφέρουν και η ταυτοποίηση των μεταναστών πρέπει να γίνεται εντός της Τουρκίας.
Τέλος, δεδομένου πως οι Αφγανοί μετανάστες αποτελούν περίπου το 20% των ροών στην Ελλάδα και, αντίθετα με τους Σύριους, δεν έχουν την ίδια μεταχείριση ως προς την αίτηση ασύλου από τις ευρωπαϊκές χώρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συμπεριληφθούν στις εθνικότητες που χορηγείται άσυλο.
Νωρίτερα, κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό και στην ανθρωπιστική κρίση.
«Η στήριξη στις ευρωπαϊκές χώρες πρώτης εισόδου, με σεβασμό και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας με την ΕΕ».
Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας: «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο, των ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι θα οι ηγέτες της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να έχουν «περισσότερη τάξη και περισσότερο έλεγχο της κατάστασης».
Η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι στο τέλος «θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι όλα τα κράτη θα είναι έτοιμα να συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι σωστή η κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη αυτές τις μέρες.
«Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες μας ώστε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό», κατέληξε.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αφού δεσμεύτηκε για βοήθεια προς την Ελλάδα, ανέφερε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί το πώς μπορούν να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες, έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει το ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται «δράματα και τραγωδίες» με θύματα πρόσφυγες.
Παράλληλα, τόνισε πως δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.
Σε ό,τι αφορά στα «hot spots», ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε πως θα επισκεφτεί σύντομα την Ελλάδα, για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
«Μετά την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, το επίκεντρο στη σημερινή Σύνοδο είναι η βοήθεια προς τις χώρες που δέχονται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων εκτός ΕΕ, έτσι ώστε να αναλάβουν και αυτές την ευθύνη που τους αναλογεί», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Ολάντ.
Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Μέρκελ
Ενόψει της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα, η Αθήνα θεωρεί αναγκαία την παρέμβαση της καγκελαρίου στην Tουρκική κυβέρνηση ώστε η γειτονική χώρα να αναλάβει επίσης τις ευθύνες της στο βαθμό που της αναλογεί και στο χώρο που υποχρεούται.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έσπευσε να επισημάνει στην κυρία Μέρκελ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης (14/10) τις βασικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις ευθύνες της Άγκυρας και την υποχρέωση της Καγκελαρίας να προβεί σε συστάσεις προς την τουρκική πλευρά.
Συγκεκριμένα έθεσε τρεις βασικές ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
- Η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του αιτήματος, όπως τονίζει το Μαξίμου, είναι να μην πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο.
- Η αναγνώριση από την Ευρώπη των Αφγανών ως πρόσφυγες.
- Οικονομική και τεχνική υποστήριξη στα νησιά
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Οκτωβρίου.