«Διακοπή ρεύματος» από τη Ρωσία στη Λευκορωσία

Την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Λευκορωσία διέκοψε η Ρωσία, καθώς η χώρα του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο...
1'

Την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Λευκορωσία διέκοψε η Ρωσία, καθώς η χώρα του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν έχει πληρώσει προηγούμενες οφειλές ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ρωσική εταιρεία εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας InterRAO ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια τα μεσάνυχτα καθώς στην εταιρεία οφείλονται 1,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (29,4 εκατομμύρια ευρώ) για την ενέργεια που η εξήγαγε στη χώρα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

«Περιμένουμε την επόμενη δόση και στη συνέχεια θα αποκαταστήσουμε την παροχή», επεσήμανε εκπρόσωπος της εταιρείας ο Άντον Ναζαρόφ.

Μία πηγή από την κεντρική τράπεζα της Λευκορωσίας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι το Μινσκ θα πληρώσει τις οφειλές του σήμερα. Όμως ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Λευκορωσία Ανατόλι Ντροζντόφ επεσήμανε στο Ρόιτερς ότι «η κεντρική τράπεζα δεν έχει πουλήσει ξένο συνάλλαγμα (στην Belenergo, εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Λευκορωσίας) για την πληρωμή των οφειλών».

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση στη διάρκεια της 17χρονης διακυβέρνησής του, την ώρα που η Μόσχα τον πιέζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της χώρας τα οποία «καλοβλέπουν» κάποιες σημαντικές ρωσικές εταιρείες.