Η CSU προειδοποιεί να μην γίνουν υπερβολικές παραχωρήσεις προς την Τουρκία

Έντονη κριτική δέχτηκε σήμερα από τους συντηρητικούς εταίρους της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επειδή κρατάει ανοιχτή την πόρτα στους πρόσφυγες και επειδή προσφέρθηκε να υποστηρίξει την επίσπευση της προσπάθειας της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ με έναν ανώτερο Βαυαρό πολιτικό, μάλιστα, να προειδοποιεί εναντίον όποιας εξέτασης του αιτήματος της Άγκυρας.
3'

Όπως σχολιάζει το Reuters η πρόθεση της Μέρκελ να υποστηρίξει την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα άποψή της ότι η Άγκυρα δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και υπογραμμίζει την αγωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου να διασφαλίσει την τουρκική συνεργασία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Γερμανία είναι ένας από τους προορισμούς που προτιμούν οι πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και η χώρα αναμένει 800.000 με ένα εκατομμύριο νέες αφίξεις αυτή τη χρονιά. Πολλοί Γερμανοί –όπως σημειώνει το πρακτορείο– θεωρούν ότι η χώρα τους δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτού του αριθμού-ρεκόρ.

Υπό την πίεση από το ίδιο το κόμμα της να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στο προσφυγικό, η Μέρκελ θεωρεί τον ρόλο της Τουρκίας κομβικής σημασίας στη διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος, αλλά η πρόθεσή της να βοηθήσει στην επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας συνάντησε σήμερα την έντονη αντίδραση ορισμένων συντηρητικών βουλευτών του συνασπισμού της.

"Δεν θα πρέπει να κάνουμε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία: η ένταξη στην ΕΕ δεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων", δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ.

"Για μένα, δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ", δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Στέφαν Μάιερ, επίσης βουλευτής της CSU.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μέρκελ δέχτηκε εκκλήσεις από κάποια μέλη του κόμματός της να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της και να διώχνει τους πρόσφυγες που εισέρχονται από την Αυστρία – πιέσεις στις οποίες όμως δεν ενέδωσε.

Ωστόσο οι αντιδράσεις απέναντι στους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση αυξάνονται με μία ομάδα συντηρητικών πολιτικών να επεξεργάζεται προτάσεις για κλείσιμο των συνόρων και ανέγερση φράκτη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Bild.

"Πρέπει να σταματήσουμε το κύμα των προσφύγων. Το να εξετάσουμε αν θα πρέπει να ενισχύσουμε τα σύνορα δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού", δήλωσε στην εφημερίδα ο βουλευτής της CDU Κρίστιαν φον Στέτεν.

Όπως είπε ο ίδιος, είναι πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα "αποτελεσματικό σχέδιο" για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων, αλλά πρόσθεσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU θα πρέπει να αντιδράσει αν αποδειχτεί εντός των επόμενων εβδομάδων ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, περιλαμβανομένης της επίσπευσης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και απέλασης και του περιορισμού των κινήτρων για τους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν στη Γερμανία.

Σχετικές ειδήσεις