Ισπανία: Ο κινηματογράφος και η ελπίδα για οικονομική ανάσα

Πριν από μισό αιώνα, το Χόλιγουντ πήγε στην Ισπανία μετατρέποντας τη Μαδρίτη σε επαναστατημένη Ρωσία και το ξηρό νότιο τμήμα της χώρας σε Άγρια Δύση. Τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει και πάλι τη βιομηχανία του κινηματογράφου... με μια χούφτα δολάρια.
3'

Το Χόλιγουντ και η τηλεόραση ποτέ δεν εγκατέλειψαν την Ισπανία. Το ξηρό κλίμα, τα άγρια τοπία και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της προσέλκυσαν για παράδειγμα τους παραγωγούς της σειράς "Game of Thrones" του δικτύου HBO για δεύτερη συνεχή χρονιά. Επίσης, η νότια Ισπανία έχει φιλοξενήσει τα γυρίσματα μιας δανέζικης σειράς, η οποία υποτίθεται ότι εξελισσόταν στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, το απόγειο της δεκαετίας του '60, όταν ο Βρετανός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιν γύρισε το «Δόκτωρ Ζιβάγκο» στη Μαδρίτη και ο Ιταλός Σέρτζιο Λεόνε μια σειρά από ταινίες γουέστερν, όπως το «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» σε διάφορες τοποθεσίες στη χώρα, έχει περάσει προ πολλού.

Τώρα η Ισπανία προσπαθεί να ανταγωνιστεί χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Η κυβέρνηση πρόσφερε φέτος φοροαπαλλαγές για παραγωγούς του κινηματογράφου και ταινιών κινούμενων σχεδίων, με την ελπίδα ότι θα αυτό θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας που ανακάμπτει από την κρίση αλλά συνεχίζει να στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό για θέσεις εργασίας.

Έως το 2007, ο τουρισμός και ο κατασκευαστικός κλάδος αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 30% του ισπανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων τότε έπληξε σοβαρά την απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο και ο τουρισμός δεν στάθηκε αρκετός για να βοηθήσει να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα κίνητρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην παραγωγή ταινιών δίνουν μια μικρή μόνο ώθηση ύστερα από τις περικοπές δαπανών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία, ενώ πιστώνεται σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχει κάνει πολλά για να ενισχύσει νέους κλάδους, που είναι άκρως απαραίτητοι για να μειωθεί η ανεργία.

Με τις εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Δεκεμβρίου, η Ισπανία προσφέρει έκπτωση φόρου 15% στα έξοδα παραγωγής ξένων εταιριών, αν και αυτό το ποσοστό είναι λιγότερο γενναιόδωρο σε σχέση με άλλες χώρες. Το όριο των 2,5 εκατ. ευρώ ανά ταινία θεωρείται αυστηρό για τους προϋπολογισμούς δεκάδων εκατομμυρίων στις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές.

Σύμφωνα με την Ισπανική Επιτροπή Κινηματογράφου, έως πέρυσι το 80% των ταινιών που θα μπορούσαν να γυριστούν στη χώρα γίνονταν τελικά αλλού. Η ισπανική επιτροπή πιστεύει ότι η τάση αλλάζει, αλλά επισημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να αυξήσει το ποσοστό της έκπτωσης φόρου για να ενισχυθεί η βιομηχανία του κινηματογράφου.

Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για τις Κανάριες νήσους, την αυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας, που εισήγαγε πριν από πολλά χρόνια ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς προσελκύοντας αμερικανικές παραγωγές και στη συνέχεια προσέφερε έκπτωση φόρου 35% για τις εταιρίες παραγωγής.

«Είναι μια απίστευτη ευκαιρία για θέσεις εργασίας και δουλειά», είπε ο Χοσέ Μανουέλ Μπερμούντεθ, δήμαρχος της Σάντα Κρους στην Τενερίφη.

Η πόλη πρόσφατα «έπαιξε» το ρόλο της Αθήνας στην πιο πρόσφατη κατασκοπευτική ταινία της σειράς του Τζέισον Μπορν. Ο Μπερμούντεθ ελπίζει ότι οι πέντε εβδομάδες γυρισμάτων θα αποφέρουν περίπου 14 εκατ. ευρώ στο νησί, εν μέρει χάρη στα χρήματα που ξοδεύονται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια. Περίπου 350 άτομα προσελήφθησαν ως μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου και άλλοι 600 ως κομπάρσοι.

Σχετικές ειδήσεις