Μέρκελ: Οι πρόσφυγες είναι η άλλη όψη της παγκοσμιοποίησης
«Το βίωμά σας από την παγκοσμιοποίηση μέχρι τώρα ήταν χονδρικά το εξής: η οικονομία μας πάει σε άλλες χώρες, εγκαθιστά εργοστάσια, πουλάει προϊόντα κι ο απολογισμός είναι θετικός για την απασχόληση στη Γερμανία και τις επιχειρήσεις μας», είπε η Μέρκελ μιλώντας στο συνέδριο του ισχυρού συνδικάτου των εργατών του μετάλλου IG Metall στη Φραγκφούρτη (δυτική Γερμανία).
Η Γερμανία, μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και πρωταθλήτρια του εξωτερικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο, εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε άλλες χώρες, και για δεκαετίες βάσισε την ανάπτυξή της στις εξαγωγές.
«Και τώρα βλέπουμε μια αντίστροφη κίνηση: είναι η παγκοσμιοποίηση που έρχεται σε εμάς», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία αντιμετώπισε επικρίσεις από το πολιτικό της στρατόπεδο διότι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη.
«Αυτά που θεωρούσαμε ότι είναι μακριά μας», για παράδειγμα ο πόλεμος που σπαράσσει τη Συρία ή το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη, επηρεάζουν «εμάς με τη μορφή των προσφύγων», κάτι το οποίο «οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να αποδεχθούμε έναν ορισμένο βαθμό νόμιμης μετανάστευσης, αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε η καγκελάριος, «στην εποχή των smartphones δεν μπορούμε να κλειστούμε ξανά στους εαυτούς μας, ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πώς ζούμε στην Ευρώπη».
Αν και οι μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών θέτουν την Ευρώπη και τη Γερμανία αντιμέτωπες με «μεγάλες προκλήσεις», «για εμένα αυτό είναι μια απόδειξη του ότι "θα τα καταφέρουμε"», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ, επιμένοντας στην πάγια θέση της κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων στην ΕΕ, που πλέον επικρίνεται όλο και περισσότερο από πολλούς στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση της Γερμανίας υπολογίζει ότι φέτος η χώρα θα υποδεχθεί από 800.000 ως 1.000.000 αιτούντες άσυλο, έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό.