Χιλιάδες Ισραηλινοί στο πλευρό των Παλαιστινίων
Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο (24/10/2015) στο Τελ-Αβίβ υπέρ της επανάληψης των διαπραγματέυσεων με τους Παλαιστινίους.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, με την ευκαιρία της 20ης επετείου από την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ραμπίν του Ισραήλ, μεγάλης φυσιογνωμίας της προσπάθειας για την ειρήνη.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα» και άλλων οργανώσεων που υποστηρίζουν μια λύση «με δύο κράτη», σε μια περίοδο που οι προοπτικές για τη διευθέτηση μιας από τις παλαιότερες συγκρούσεις στον πλανήτη σπάνια έμοιαζαν πιο σκοτεινές.
Ο έντονος φόβος πια είναι η δημιουργία μιας νέας ιντιφάντα που προκαλούν τα απανωτά κύματα βίας.
Η σημαντική αυτή διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία που έχει το όνομα του Γιτζάκ Ραμπίν. Τρία χρόνια αφ’ ότου ανέλαβε την πρωθυπουργία (1992) έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός ορθόδοξου εβραίου, του Γιγκάλ Αμίρ (4 Νοεμβρίου 1995).
Ο δράστης της δολοφονίας ήταν αντίθετος στις συμφωνίες που είχαν συναφθεί το 1993 στο Όσλο και με τις οποίες δημιουργήθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή, ως προμήνυμα της δημιουργίας ενός κράτους.
Ένα χρόνο πριν δολοφονηθεί ο Ραμπίν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.
«Ο δρόμος που σταμάτησε το 1995 (με τη δολοφονία του Ραμπίν) εξακολουθεί να είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αυτός που πρέπει να ακολουθήσουμε», δήλωσε Ανάτ Μπεν Νουν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα» και συμπλήρωσε πως: «Οι βιαιότητες που βλέπουμε σήμερα συνδέονται πλήρως με το γεγονός ότι ο δρόμος αυτός δεν ακολουθήθηκε μετά το 1995».
Μια 62χρονη διαδηλώτρια, η Τόβα Κ., υποστήριξε πως συμμετείχε στην διαμαρτυρία «κατά της κυβέρνησης,της βίας, της υποκίνησης του μίσους, του εποικισμού και υπέρ της επιστροφής στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών».
Για την Τόβα Κ., «η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο κακή και το κύριο πρόβλημα είναι ο Νετανιάχου».
Ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της διαδήλωσης ειρήνης ήταν: «Οι Εβραίοι και οι Άραβες δεν θέλουν να αλληλομισούνται».