Τουλάχιστον 12 νεκροί από τη συντριβή ελικοπτέρου στη Λιβύη
«Ένα ελικόπτερο που μετέφερε 16 ανθρώπους και κατευθυνόταν στην Τρίπολη έγινε στόχος πυρών στις 11.43 (τοπική ώρα) το πρωί. Το ελικόπτερο συνετρίβη στη θάλασσα, στην περιοχή της Αλ Μάγια», στα δυτικά της πρωτεύουσας, είπε ο συνταγματάρχης Μοστάφα αλ Σαρκάσι. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας από τους επικεφαλής του συνασπισμού της συμμαχίας Φατζρ Λίμπια ("Αυγή της Λιβύης"), ο συνταγματάρχης Χουσέιν Άμπου Ντάγια.
Νωρίτερα, ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της πρωτεύουσας είχε δηλώσει ότι το ελικόπτερο μετέφερε 23 ανθρώπους.
Εκτός από τον Άμπου Ντάγια και το τριμελές πλήρωμά του, στο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης "πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο τραπεζικοί υπάλληλοι που μετέφεραν χρηματικά ποσά για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων", συνέχισε ο Σαρκάσι.
Το ελικόπτερο δεν έφερε όπλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος καταγγέλλοντας μια «εγκληματική ενέργεια» για την οποία υποστήριξε ότι ευθύνονται ένοπλες ομάδες που σχετίζονται με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.
Το υπουργείο Άμυνας της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το ελικόπτερο δέχτηκε πυρά και κατέπεσε στη θάλασσα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τον αριθμό των επιβαινόντων ή των θυμάτων. Κάλεσε όμως όλους τους πολίτες «να παράσχουν πληροφορίες για τον εντοπισμό των δραστών».
Από την ανατολική Λιβύη, όπου έχουν την έδρα τους το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση που αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως νόμιμες αρχές της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις αρνήθηκαν κάθε σχέση με το επεισόδιο αυτό. «Η γενική διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων έχει το θάρρος να αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι μονάδες οπουδήποτε στη χώρα», είπε ο Χαλίφα ελ Ομπέιντι, ο εκπρόσωπος της αναγνωρισμένης κυβέρνησης.
Η Λιβύη παραμένει σε χαοτική κατάσταση μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, με δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια να μάχονται για την εξουσία από το 2014. Μια κυβέρνηση αποτελούμενη κυρίως από ισλαμιστές ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση έχει μεταφερθεί στην ανατολική Λιβύη.
Η διεθνής κοινότητα έχει εντείνει τις πιέσεις για να υπογραφεί μια συμφωνία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.