Υεμένη: Παιδί-θαύμα θύμα του παραλογισμού (video)
Ο Αμπντάλα είχε κατασκευάσει ένα τηλεκατευθυνόμενο ηλιακό αυτοκίνητο το οποίο μπορούσε να μετατραπεί σε βάρκα, μια εφεύρεση χάρη στην οποία το 2012 κέρδισε έναν διεθνή διαγωνισμό και μια επίσκεψη στη NASA.
«Είμαι περήφανος. Όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για την Υεμένη», είχε δηλώσει ο Αμπντάλα όταν κέρδισε το βραβείο.
«Υπάρχουν πολλές ιδιοφυίες μεταξύ των μαθητών στην Υεμένη. Με τη βοήθεια του Θεού, ίσως αποκτήσουμε κάτι καλύτερο από τη NASA», είχε ονειρευτεί.
Τώρα, όταν ρωτήθηκε αν θα παραμείνει αφοσιωμένος στις σπουδές του και στην προώθηση της επιστήμης στη χώρα του, ο νεαρός από την Υεμένη απάντησε από το κρεβάτι του νοσοκομείου στην Ιορδανία όπου νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα: «Αν το θέλει ο Θεός».
Η πρόοδος του Αμπντάλα διακόπηκε όταν ένας πύραυλος έπληξε τον χώρο όπου γινόταν ένα γαμήλιο γλέντι μελών της οικογενείας του στις 7 Οκτωβρίου.
«Τρεις από τους αδελφούς της γυναίκας μου έκαναν γλέντι για τους γάμους τους. Περίπου στις 9:30 το βράδυ, όταν οι νύφες έφτασαν στο σπίτι, ακούσαμε τον ήχο σαουδαραβικών αεροπλάνων να πραγματοποιούν επιδρομές με πυραύλους», δήλωσε ο πατέρας του αγοριού, ο Κάις, στο Reuters από τη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Βασιλιάς Χουσέιν στο Αμάν.
«Περίπου το 45% του σώματός του φέρει εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού. Τα πέντε δάκτυλα στο δεξί του χέρι και το αριστερό του πόδι έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα και οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν αν θα μπορέσει να τα κρατήσει ή αν θα πρέπει να ακρωτηριαστούν», πρόσθεσε ο Κάις.
Ένας από τους γαμπρούς και μία νύφη σκοτώθηκαν μαζί με δύο από τους παππούδες του Αμπντάλα, μία θεία του, δύο θείους και αρκετά ξαδέλφια του. Συνολικά 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδρομή, περιλαμβανομένων 15 παιδιών.
Κάτοικοι και γιατροί που έσπευσαν στο σημείο δήλωσαν ότι η έκρηξη οφειλόταν σε αεροπορική επιδρομή της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που το Ριάντ αρνήθηκε επιρρίπτοντας την ευθύνη στους σιίτες αντάρτες Χούτι.
Έπειτα από έξι μήνες συγκρούσεων μεταξύ του υπό τη Σαουδική Αραβία αραβικού συνασπισμού και των σιιτών ανταρτών Χούτι τουλάχιστον 500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πάρα πολλά ακόμη υποφέρουν από την πείνα, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους ή συμμετέχουν στις μάχες ως παιδιά- στρατιώτες.
Συνολικά περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις χερσαίες μάχες και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν τον Μάρτιο.
«Κάθε ημέρα που περνά παιδιά χάνουν την ελπίδα και τα όνειρά τους για το μέλλον», δήλωσε ο Τζούλιεν Χάρνες εκπρόσωπος της UNICEF, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση έχει καταγράψει δεκάδες σχολεία και νοσοκομεία που έχουν υποστεί ζημιές από τις μάχες.
«Τα σπίτια τους, τα σχολεία και οι κοινότητές τους καταστρέφονται και οι ίδιες οι ζωές τους απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τις ασθένειες και τον υποσιτισμό», πρόσθεσε.