Η ρωσική πολεμική αεροπορία κατέστρεψε 1.623 «τρομοκρατικούς στόχους» σε μήνα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέστρεψαν 1.623 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Συρία από την έναρξη των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων στην χώρα αυτή πριν από ένα μήνα
3'

«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν 1.391 εξόδους και κατέστρεψαν 1.623 τρομοκρατικούς στόχους» μεταξύ αυτών 51 στρατόπεδα εκπαίδευσης και 131 αποθήκες πυρομαχικών, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, που ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές την 30η Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Καρταπόλοφ έκανε λόγο για 786 στρατόπεδα, 371 οχυρωμένες θέσεις, 249 διοικητικά κέντρα και 35 εργαστήρια κατασκευής παγιδευμένων με εκρηκτικά οχημάτων.

«Είναι πολύ-πολύ νωρίς» για να μιλήσει κανείς για μια νίκη επί της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προσέθεσε εντούτοις ο αξιωματικός.

«Παρά τις βαριές απώλειες και τις σημαντικές λιποτακτήσεις, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να διατηρεί τις θέσεις του σε πολλές περιοχές», καθώς έχει οργανώσει εδώ και πολλά χρόνια «ένα τεράστιο δίκτυο σηραγγών και υπογείων καταφυγίων».

«Εντούτοις όλες οι απόπειρες που κάνει για να αντεπιτεθεί έχουν αναχαιτιστεί» διαβεβαίωσε ο Ρώσος στρατηγός.
Επιπλέον ο Αντρέι Καρταπόλοφ επιβεβαίωσε ότι το Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, και το Ισλαμικό Κράτος έχουν συγκεντρώσει τις δυνάμεις τους στην περιοχή Χάμα, για να αντιμετωπίσουν την έφοδο που πραγματοποιούν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι η Συρία σταμάτησε τις επιθέσεις με βαρέλια με εκρηκτικά

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι η Συρία φαίνεται πως έχει σταματήσει τις επιθέσεις που πραγματοποιεί χρησιμοποιώντας βαρέλια με εκρηκτικές ύλες έπειτα από τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ρωσίας, προκειμένου να αποφύγει το μέγιστο δυνατόν τους θανάτους αμάχων.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν χρειάζεται πλέον να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός ψηφίσματος που θα απειλεί με κυρώσεις τη Δαμασκό εξαιτίας αυτών των όπλων.

«Εδώ και χρόνια μιλάμε στους Σύρους επιχειρώντας να τους μεταπείσουμε, προκειμένου να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί, όσο το δυνατόν γίνεται, ο θάνατος αμάχων. Και το ζήτημα των βαρελιών με εκρηκτικά είναι κάτι που συζητήσαμε μαζί τους» εξήγησε ο Ρώσος διπλωμάτης σε δημοσιογράφους.

Ο Τσούρκιν επισήμανε ότι νιώθει «ενθαρρυμένος» από το γεγονός ότι μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία δεν αναφέρεται σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Το αίσθημα «ελπίδας που νιώθω επί αυτού του θέματος θα επιταθεί με κάποιο τρόπο, καθώς αυτά τα όπλα που πλήττουν αδιακρίτως στόχους δεν θα χρησιμοποιούνταν πλέον» υπογράμμισε.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία αναμένεται να καταθέσουν σύντομα μια πρόταση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αίτημα την απαγόρευση αυτών των βαρελιών, απειλώντας τη Δαμασκό με επιβολή κυρώσεων.

«Δε νομίζω ότι αυτή η στιγμή είναι προσήκουσα για να παρουσιαστεί ένα τέτοιο ψήφισμα» εξήγησε ο πρεσβευτής.

«Εάν εσείς λέγατε ότι αυτά τα βαρέλια με εκρηκτικές ύλες είναι ο διάβολος, δεν θα πρόκειται για μια ισορροπημένη προσέγγιση (...) εάν μιλάμε αποκλειστικά για τα βαρέλια με εκρηκτικά. Τι θα πούμε για τους τρομοκράτες; Τι θα πούμε για εκείνους;» σημείωσε.