Κάλπες και στο Αζερμπαϊτζάν

Βουλευτικές εκλογές διαξάγονται σήμερα Κυριακή και στο Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται να ενισχύσουν το καθεστώς του ...
2'

Βουλευτικές εκλογές διαξάγονται σήμερα Κυριακή και στο Αζερμπαϊτζάν και αναμένεται να ενισχύσουν το καθεστώς του Ιλχάμ Αλίεφ, προέδρου της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Καυκάσου.

Για την αντιπολίτευση αυτές οι εκλογές θεωρούνται ήδη μη δημοκρατικές, αφού--σύμφωνα με τους ηγέτες της--οι αρχές περιόρισαν σημαντικά την προεκλογική τους εκστρατεία.

Το κυβερνών κόμμα, τόνισε από την πλευρά του πως η ψηφοφορία θα είναι ελεύθερη και πως η χώρα είναι ενωμένη γύρω από τον πρόεδρό της, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του Χεϊντάρ το 2003.

Όσοι αμφισβητούν το καθεστώς της χώρας κάνουν έκκληση στις δυτικές χώρες να ασκήσουν πίεση στο Μπακού να μην κλείνει τα μάτια στις παρεκτροπές των αρχών και ζητούν περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Δύση ότι αδιαφορεί για τις επικρίσεις που δέχεται το καθεστώς γιατί θέλει να προστατεύσει τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Το κυβερνών κόμμα ελέγχει 64 από τις 125 έδρες του κοινοβουλίου, όμως πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την δύναμή του. Ο Ελχάν Σαχίνογλου από το Κέντρο Ερευνών Άτλας θεωρεί ότι το κόμμα θα συγκεντρώσει ακόμα και 80% των ψήφων.

Περίπου 4,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα αργά το βράδυ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες, απολαμβάνοντας την προστασία των Δυτικών λόγω της στρατηγικής σημασίας του Μπακού στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και ως ενδιάμεσος σταθμός στο δρόμο προς το Αφγανιστάν.

Παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αξιόπιστες όπως τις χαρακτηρίζουν καταγγελίες για εκφοβισμό και αποκλεισμό υποψηφίων από τις εκλογές.