Aπέτυχε η συμφωνία επανεισδοχής: Μόνο 3 στους 100 μετανάστες επιστρέφουν στην Τουρκία
Οι νομοί της Τουρκίας από όπου ξεκινούν οι παράτυποι μετανάστες είναι η Αδριανούπολη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε), το Παλαιόκαστρο (Μπαλίκεσιρ), η Σμύρνη, το Αϊδίνι και η Μούγλα.
Στην έκθεση που συνέταξε η επιτροπή έπειτα από επιτόπιες έρευνες τον Φεβρουάριο του 2014 αναφέρεται και η συμφωνία επανεισδοχής που είχε υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.
Ένα σημαντικό στοιχείο, είναι πως ουσιαστικά απέτυχε η συμφωνία επανεισδοχής που υπεγράφη το 2002 με την Ελλάδα, αφού μόνο τρεις στους 100 μετανάστες επιστρέφουν στην Τουρκία.
Με βάση τη συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί και εκδίδει τους παράτυπους μετανάστες που έχει διαπιστωθεί ότι μετέβησαν από την Τουρκία. Σύμφωνα με την έκθεση, από την υπογραφή της συμφωνίας, «η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι συνολικά 111.264 παράτυποι μετανάστες προήλθαν από την Τουρκία», αλλά «η Τουρκία αποδέχθηκε ότι οι 13.000 από αυτούς τους παράτυπους μετανάστες ξεκίνησαν από την Τουρκία και τελικά η Ελλάδα εξέδωσε 3.800».
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που συνέλαβε η τουρκική ακτοφυλακή την περίοδο 2007-2014 έχει ως εξής: 2007: 4852, 2008: 7570, 2009: 3677, 2010: 1219, 2011: 546, 2012: 2531, 2013: 8047, 2014 (έως Φεβρ): 214.
Σχετικά με τους αριθμούς αυτούς, στην έκθεση αναφέρεται ότι «η αύξηση κατά το έτος 2008 οφείλεται στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη» καθώς και ότι «στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε η FRONTEX και άρχισαν να φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πράγμα που έγινε αποτρεπτικός παράγοντας για την παράνομη μετανάστευση».
Αναφέρεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών που οργανώνουν την παράνομη μετανάστευση είναι πολίτες της Τουρκίας, αλλά ότι έχουν συλληφθεί ή ταυτοποιηθεί ως παράνομοι διακινητές και πολίτες της Ελλάδας, της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Παλαιστίνης, της Κίνας, της Τσετσενίας και της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ.
Στην έκθεση προβάλλεται η άποψη ότι «ένας ισχυρισμός που διατυπώθηκε κατά τις έρευνες της επιτροπής μας από παράτυπους μετανάστες και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, είναι ότι πολλοί από τους παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, απωθούνται από την ελληνική αστυνομία και ακτοφυλακή στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Έχουν διατυπωθεί επίσης και ισχυρισμοί όπως ότι η απώθηση αυτή σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα να πνιγούν οι παράτυποι μετανάστες και ότι πριν από την απώθηση, ασκείται βία προς τους παράτυπους μετανάστες και τους αφαιρούνται με βίαιο τρόπο τα χρήματα και άλλα αντικείμενά τους. Προβάλλεται επίσης ο ισχυρισμός πως, παρότι έχουν γνωστοποιηθεί δια της διπλωματικής οδού από τις τουρκικές αρχές προς τις ελληνικές ορισμένες περιπτώσεις απώθησης, αυτές συνεχίζονται».
Η έκθεση συνεχίζει ως εξής: «Ωστόσο, το 2002 έχει υπογραφεί συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Με βάση τη συμφωνία, η Ελλάδα μπορεί και εκδίδει τους παράτυπους μετανάστες που έχει διαπιστωθεί ότι μετέβησαν από την Τουρκία. Υπάρχει μάλιστα σύμφωνη γνώμη για πολλές σχετικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα λιμάνια όπου θα γίνεται η διαδικασία της έκδοσης».
Στην έκθεση αναφέρεται ότι από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, «η Ελλάδα ισχυρίστηκε ότι συνολικά 111.264 παράτυποι μετανάστες προήλθαν από την Τουρκία. Η Τουρκία αποδέχθηκε ότι οι 13.000 από αυτούς τους παράτυπους μετανάστες ξεκίνησαν από την Τουρκία και τελικά η Ελλάδα εξέδωσε 3.800».
Yπογραμμμίζεται επίσης ότι «η Τουρκία με τη σειρά της ισχυρίστηκε ότι 7.968 παράτυποι μετανάστες έφτασαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δέχθηκε μόνο 29 από αυτούς».