Βρετανία: Στα «μαχαίρια» Εργατικοί και στρατός για τα πυρηνικά
"Είναι σημαντικό σε μία δημοκρατία ο στρατός να παραμένει πολιτικά ουδέτερος σε κάθε περίσταση", αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει ορκιστεί να μη πατήσει ποτέ το "πυρηνικό κουμπί", εάν κάποια μέρα γίνει πρωθυπουργός και είναι αντίθετος με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών υποβρυχίων Trident.
"Υιοθετώντας δημοσίως πολιτική θέση, ο σερ Νίκολας Χάτον παραβίασε σαφώς αυτήν τη συνταγματική αρχή", αναφέρει στην ανακοίνωση ο Κόρμπιν διευκρινίζοντας ότι απευθύνθηκε γραπτώς προς τον υπουργό Αμυνας Μάικλ Φάλον ζητώντας του "να λάβει μέτρα για τη διαφύλαξη της ουδετερότητας των ενόπλων δυνάμεων".
Μιλώντας στο BBC, ο στρατηγός Νίκολας Χάτον δήλωσε ότι το να υπάρχει ένας πρωθυπουργός που αποκλείει την προσφυγή στα πυρηνικά όπλα, "θα υπονόμευε σοβαρά" την δύναμη αποτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όταν δε ερωτήθηκε για το πώς αισθάνεται απέναντι στις αντιπυρηνικές δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του βρετανικών ενόπλων δυνάμεων απάντησε: "θα με ανησυχούσε εάν αυτή η σκέψη γινόταν εξουσία".
"Όταν οι άνθρωποι λένε ότι δεν θα προσφύγουμε ποτέ στη δύναμη αποτροπής, απαντώ ότι η δύναμη αποτροπής χρησιμοποιείται κάθε δευτερόλεπτο, κάθε λεπτό κάθε μέρας και ότι στόχος της είναι να μην χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί διότι έχουμε επιτύχει να αποτρέψουμε" τους εχθρούς μας, δήλωσε ο Νίκολας Χάτον.
Σε άλλη του συνέντευξη στο Sky News δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο "εγκαταλείπει τους συμμάχους του" αρνούμενο να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει την πρόθεση να επεκτείνει στη Συρία τις αεροπορικές επιδρομές που η βρετανική πολεμική αεροπορία πραγματοποιείσ το Ιράκ, αλλά περιμένει τη δημιουργία "συναίνεσης", κυρίως με το Εργατικό Κόμμα, για να θέσει την πρόταση προς ψήφισιν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Την Κυριακή, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Ντέιβιντ Κάμερον συμμετείχαν από κοινού στις εκδηλώσεις της παραδοσιακής "Κυριακής της Μνήμης" , στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ και του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ της Ολλανδίας.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, με την παραδοσιακή παπαρούνα στο πέτο, τραγούδησε αυτήν τη φορά τον εθνικό ύμνο, αφού πριν από λίγες εβδομάδες είχε επικριθεί για το ότι απέφυγε να το κάνει σε άλλη επίσημη εκδήλωση, αλλά κατηγορήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ότι "δεν υποκλίθηκε αρκετά" για να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών αφού κατέθεσε το στεφάνι του.