Η Κομισιόν βγάζει «λάδι» την Τουρκία στη νέα της έκθεση
ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, που αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές. Δίνει επίσης ώθηση στην οικονομία και προωθεί την περιφερειακή συνεργασία».
Είναι απορίας άξιο πως αντιστρέφεται η πραγματικότητα για να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που ουσιαστικά λένε είναι ότι αν η Τουρκία γίνει μέλος της Ένωσης τότε θα βελτιωθούν όλα. Βέβαια μέχρι τώρα, μια χώρα πρώτα βελτίωνε τις επιδόσεις της και μετά γινόταν δεκτή στην Ένωση.
Αλλά με τη μεταναστευτική ροή να διογκώνεται και τις χώρες του Βορρά να είναι πανικόβλητες το πόκερ του Ερντογάν προφανώς δουλεύει. Ας μην ξεχνάμε πως πριν καν κερδίσει τις εκλογές ο Τούρκος Πρόεδρος είχε θέσει τελεσίγραφο: Ή μας κάνετε πλήρες μέλος και ξεπαγώνετε τη διαδικασία εισδοχής ή συνεχίζουμε να αφήνουμε τους πρόσφυγες να έρχονται. Τόσο απλό, τόσο ξεκάθαρο.
Ήδη, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει αδιαχώρητο με τους πρόσφυγες να συρρέουν κατά χιλιάδες καθημερινά. Ακόμα και οι χώρες του Βορρά που αρχικά δήλωσαν αλληλεγγύη και διάθεση φιλοξενίας δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στον όγκο των εισερχομένων. Παράλληλα η ακροδεξιά και τα αντιμεταναστευτικά κόμματα αρχίζουν να αυξάνουν τα ποσοστά τους.
Σε ένα άλλο μέτωπο αυτό της ίδιας της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι φράχτες, οι έλεγχοι και οι ακρότητες αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της Σένγκεν και άρα της Ενωμένης Ευρώπης. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως είναι θέμα μηνών να καταρρεύσει η Ένωση και στη Μάλτα την Τετάρτη θα γίνει μια ακόμα προσπάθεια να ελεγχθεί η κατάσταση.
Η αλήθεια είναι όμως ότι η κατάσταση ούτε ελέγχεται ούτε προβλέπεται να ελεγχθεί άμεσα. Η Μέση Ανατολή και το μέτωπο της Αφρικής παράγουν εκτοπισμένους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες το ξέρουν αυτό. Όπως το ξέρει και ο Ερντογάν.
Η Τουρκία εμφανίζεται σαν ήρωας
Η Κομισιόν στην έκθεσή της αναφέρει ότι η Τουρκία και γενικότερα η περιοχή των Βαλκανίων δοκιμάζεται έντονα. Η Τουρκία, λέει, έχει υποδεχτεί στο έδαφός της και στηρίζει πάνω από 2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ενώ από τις αρχές του έτους οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικότερα τα Σκόπια και η Σερβία, διαχειρίστηκαν έναν μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών που διήλθαν από το έδαφός τους.
«Το μεταναστευτικό πρόβλημα προϋποθέτει περισσότερο από ποτέ την αυξημένη συνεργασία με τις χώρες της διεύρυνσης, και η ΕΕ παρέχει σημαντική βοήθεια για τον σκοπό αυτό», τονίζει η Επιτροπή.
Από την πλευρά του, ο Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι «η σημερινή προσφυγική κρίση αποδεικνύει πόση σημασία έχει η στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Η Κομισιόν «εξ απαλών ονύχων» αναφέρεται στις συνεχείς παραβιάσεις της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Όπως λέει: «Η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς σημειώνονται αρνητικές εξελίξεις σε ορισμένες χώρες. Πρέπει να επιδιωχθεί σοβαρή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να διασφαλιστεί η αναγκαία διοικητική ικανότητα και να αντιμετωπιστεί η υψηλού βαθμού πολιτικοποίηση και η έλλειψη διαφάνειας. Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών πρέπει επίσης να προσεχθεί ιδιαίτερα. Χρειάζεται στενότερη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι μεταρρυθμίσεις από την κοινωνία».