Κλιματική αλλαγή - Κακάο: Σημειώσατε 2
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνει καταρχήν ότι το δέντρο του κακάο είχε αρκετό χρόνο για να εξελιχθεί και να αποκτήσει μια μεγάλη γκάμα γενετικών ποικιλιών. Αυτές οι άγριες ποικιλίες του κακάο μπορούν να διασταυρωθούν με τις αγροτικές καλλιέργειές του κακάο, ώστε να το καταστήσουν μελλοντικά πιο ανθεκτικό στις ασθένειες και στην κλιματική αλλαγή. Ακόμη μπορεί να οδηγήσουν σε νέες γεύσεις σοκολάτας - πράγμα που συνιστά καλό νέο για τη σοκολατοβιομηχανία.
Η σοκολάτα, η οποία παράγεται από τους σπόρους του δέντρου του κακάο, είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γεύσεις στον κόσμο και τα σοκολατένια προϊόντα αποτελούν μια τεράστια παγκόσμια αγορά περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Καθώς όμως η διεθνής ζήτηση αυξάνει συνεχώς, εκφράζονται φόβοι ότι οι βιομηχανίες κάποια στιγμή θα αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση.
Βασικό πρόβλημα, όπως και με άλλα αγροτικά προϊόντα (π.χ. η μπανάνα), είναι ότι οι απανταχού καλλιέργειες κακάο είναι γενετικά όμοιες, άρα ευάλωτες στις ασθένειες και στα παράσιτα. Η έλλειψη γενετικής ποικιλομορφίας, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, απειλεί τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας κακάο και σοκολάτας.
Όμως η νέα έρευνα δημιουργεί ελπίδες για το μέλλον. Γι' αυτό, οι ερευνητές ετοιμάζουν μεγάλη αποστολή στη Νότια Αμερική για να συλλέξουν όσα περισσότερα δείγματα ποικιλιών άγριων δέντρων κακάο μπορέσουν.