Η συμφωνία της Μάλτας για το μεταναστευτικό δεν είναι αυτό που νομίζετε
Η Σύνοδος Κορυφής της Μάλτας έληξε και όλοι δηλώνουν ευτυχείς για τη συναίνεση και το καλό κλίμα. Ή τουλάχιστον αυτές είναι οι δηλώσεις. Φυσικά στην ανακοίνωσή του ο Ντόναλντ Τουσκ πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έγιναν.Η Ευρώπη αναζητά τρόπους για να αρχίσει τις επαναπροωθήσεις οικονομικών μεταναστών από την Αφρική πίσω στις χώρες προέλευσης, αφού το μέτωπο της άλλης πλευράς της Μεσογείου στα ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένει ανοιχτό.
ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΝΙΓΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ
Έτσι μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η δημιουργία Ταμείου Αρωγής για την Αφρική ενώ την ίδια ώρα το ταμείο των 28 κρατών μελών είναι «μείον». Με -θεωρητικό- στόχο την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτιών του μεταναστευτικού, οι εκπρόσωποι των 22 χωρών της ΕΕ αποφάσισαν στη Βαλέτα της Μάλτας να δημιουργήσουν ένα ταμείο αρωγής για την Αφρική το οποίο ευελπιστούν να ανακόψει την… χειμαρρώδη ροή.
Βέβαια η είδηση είναι ότι θα δημιουργηθούν ομάδες έρευνας και εντοπισμού διακινητών στο Νίγηρα, που όπως λέει η επίσημη ανακοίνωση θα είναι πιλότος για ενέργειες της Ένωσης σε άλλες χώρες.
Δε διευκρινίζεται ωστόσο η σύνθεση αυτών των ομάδων, ούτε ποιος θα φέρει την ευθύνη για τις όποιες επεμβάσεις τους. Το ζήτημα είναι να υπάρξει ένα πειραματόζωο και στη συνέχεια αν το σύστημα δουλέψει η Ευρώπη θα μπορεί να το εφαρμόσει κι αλλού.
Η οικονομική βοήθεια
Πάμε όμως πίσω στα οικονομικά. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle μέσω του ταμείου αυτού θα χρηματοδοτούνται προγράμματα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Το αρχικό κεφάλαιο προέρχεται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ωστόσο, απαιτείται σοβαρή οικονομική ενίσχυση από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Θα τα καταφέρει η Κομισιόν με αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο για τις χώρες της Βορείου Αφρικής όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, μόλις οι 25 από τις 28 χώρες έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής μόλις 78,2 εκατομμύρια ευρώ!
«Συμβαίνει πάντα το ίδιο!», υποστήριξε εξοργισμένος ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση: «Η ΕΕ κινητοποιείται, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταθέτουν προτάσεις, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών μελών δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα»!
Σφόδρα ενοχλημένος, όμως, εμφανίστηκε και για την στάση της Ουγγαρίας: «Η Ουγγαρία βρίσκεται παράλληλα και στην κορυφή των χωρών εκείνων που λένε ότι δεν εκχωρούμε αρμοδιότητες στην ΕΕ».
Ο Μάρτιν Σουλτς ήταν ξεκάθαρος και το θέμα προστασίας των συνόρων της ΕΕ προς την Τουρκία: «Εάν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα στην Ελλάδα ή την Βουλγαρία, τότε θα προστατεύονταν. Εντούτοις χώρες όπως η Ουγγαρία επιμένουν οι εθνικές κυβερνήσεις, εν προκειμένω η Ελληνική ή η Βουλγάρικη, να έχουν την αρμοδιότητα. Εμείς θα αναλαμβάναμε ευχαρίστως την προστασία των συνόρων, για παράδειγμα προς την Τουρκία».