Ημέρα πένθους η σημερινή για τον Λίβανο
Ημέρα πένθους είναι η σημερινή (13/11) για τον Λίβανο, όπως αποφασίστηκε μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση στη νότια Βηρυτό κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άτομα.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος οι μαχητές του οποίου βρίσκονται σε διαμάχη με τη Χεζμπολάχ.
Η χθεσινή επίθεση σε συνοικία της νότιας Βηρυτού, κατά την οποία τραυματίσθηκαν περίπου 200 άτομα, είναι η πλέον αιματηρή, τόσο από την εμπλοκή της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη συριακή σύρραξη στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις αρχές του 2013, όσο και από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ουαέλ Αμπού Φαούρ, πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Χθες το απόγευμα, δύο άνδρες πυροδότησαν διαδοχικά ζώνες με εκρηκτικά σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της συνοικίας Μπουρζ αλ-Μπαραζνέ στη νότια Βηρυτό. Ενας τρίτος τρομοκράτης, που δεν κατόρθωσε να πυροδοτήσει τη δική του ζώνη με εκρηκτικά, βρέθηκε νεκρός, ανακοίνωσε ο λιβανικός στρατός.
Πρόκειται για την πρώτη επίθεση κατά προπυργίου της οργάνωσης Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό από τον Ιούνιο του 2014, όταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε προσπαθώντας να εμποδίσει μία επίθεση. Σειρά επιθέσεων έχει πλήξει άλλες σιιτικές περιοχές στο Λίβανο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τον "αποτροπιασμό" του για την επίθεση στη Βηρυτό, ενώ η Ουάσινγκτον καταδίκασε κάνοντας λόγο «για ωμές τρομοκρατικές ενέργειες».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Λιβανέζους «να συνεχίζουν να εργάζονται για την διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα».
Ανάμεσα στον Ιούλιο 2013 και τον Φεβρουάριο 2014, πραγματοποιήθηκαν εννέα επιθέσεις κατά σιιτικών περιοχών ή προπυργίων της Χεζμπολάχ, την ευθύνη για τις περισσότερες από τις οποίες ανέλαβαν εξτρεμιστικές σουνιτικές οργανώσεις, παρουσιάζοντάς τις ως πράξεις εκδίκησης για την απόφαση της Χεζμπολάχ να στείλει χιλιάδες μαχητές της στα μέτωπα του συγκρούσεων στη Συρία στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ.
Εδώ και λίγες εβδομάδες, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλαχ υπερασπίσθηκε και πάλι τη συμμετοχή της οργάνωσης στη συριακή σύρραξη κάνοντας λόγο για "μία σημαντική και αποφασιστική μάχη".
Η παρουσία της Χεζμπολάχ στη Συρία «είναι σημαντικότερη από ποτέ- ποσοτικά, ποιοτικά και από πλευράς εξοπλισμών. Χωρίς αυτή τη διαρκή παρουσία στο έδαφος εναντίον του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και των συμμάχων του, πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση στο Ιράκ, τη Συρία και τον Λίβανο;», αναρωτήθηκε ο Χάσαν Νασράλαχ.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έχει ανακοινώσει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 971 μέλη της Χεζμπολάχ έχουν μέχρι σήμερα σκοτωθεί στα μέτωπα της συριακής σύρραξης.