Επίθεση Γαλλία: Φόβος και σύγχυση μετά τη σοκαριστική σφαγή στο Παρίσι (Μαρτυρίες)
Η εμβληματική Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, η Πλατεία της Δημοκρατίας που πέρσι τον Ιανουάριο είχε κατακλυστεί από κόσμο που διαδήλωνε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo, έστεκε έρημη σήμερα, μετά τη σοκαριστική σφαγή δεκάδων ανθρώπων στις γύρω περιοχές.
Οι επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής, οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις σε μπαρ, εστιατόρια, μια αίθουσα συναυλιών και ένα κατάμεστο στάδιο, έριξαν μια βαριά σκιά στη γαλλική πρωτεύουσα καθώς οι κάτοικοί της αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πόσοι ευάλωτοι είναι στην εξτρεμιστική βία.
Κάποιοι έμειναν κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους, να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, αφού και η αστυνομία τους συνέστησε να μην βγουν από τα σπίτια τους. Όμως το κλίμα που κυριαρχεί σήμερα δεν είναι αυτό του αποτροπιασμού που ενώνει, όπως τον Ιανουάριο, αλλά ένα μείγμα φόβου και σύγχυσης.
"Ο κόσμος φοβάται, σαν να έχουν πάθει ψύχωση" εξήγησε ο Ναρκίς Αγκουνιόν, τακτικός θαμώνας στα μπαρ και τα εστιατόρια που χτυπήθηκαν, ενώ άναβε ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων. "Το πρωί, η γυναίκα που ήθελε να φύγουμε από το Παρίσι. Έχω γείτονες που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πρέπει να ζήσουμε μ' αυτό", πρόσθεσε.
Ο Χαλίμ Σασί, που βγάζει τα προς το ζειν φτιάχνοντας σάντουιτς, πήγε να εργαστεί στην πλατεία αν και φοβόταν πολύ γιατί "δεν έχει άλλη επιλογή", όπως είπε. "Ο κίνδυνος είναι μεγάλος", σχολίασε.
Σε πολλές συνοικίες του Παρισιού, κινηματογράφοι, μουσεία και καταστήματα κατέβασαν ρολά. Ο συνήθως πολυσύχναστος Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός. Οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις συγκεντρώσεις, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη νύχτα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η αντίθεση ήταν μεγάλη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, όταν τεράστια πλήθη κατέκλυσαν το κέντρο για να καταδικάσουν τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ όπου σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι. Τότε, δεκάδες ξένοι ηγέτες έφτασαν στο Παρίσι για να τεθούν επικεφαλής της πορείας, μαζί με τον πρόεδρο Ολάντ.
Οι στόχοι των επιθέσεων της Παρασκευής ήταν απλοί, καθημερινοί χώροι ψυχαγωγίας - ένα γήπεδο, μια αίθουσα συναυλιών, μερικά μπαρ και εστιατόρια.
Ο σιδηροδρομικός υπάλληλος Ερβέ Γκομπό εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό τόσων νέων ανθρώπων. "Το Charlie Hebdo ήταν στόχος, όμως εδώ οι περισσότεροι τώρα ξεκινούσαν τη ζωή τους", σχολίασε. "Αν δεις πόσο λίγοι άνθρωποι έχουν βγει έξω σήμερα, σκέφτεσαι ότι (οι εξτρεμιστές) κέρδισαν".
Ο Εμανουέλ Μεσνίλ, κρεοπώλης σε μια πολυσύχναστη συνοικία, συμφώνησε ότι η πόλη σήμερα έμοιαζε αποσυντονισμένη. "Οι άνθρωποι είναι εκνευρισμένοι, είναι σοκαρισμένοι από αυτά που συνέβησαν χθες", είπε.
Η Galeries Lafayette, ένα από τα γνωστότερα πολυκαταστήματα της πόλης, λειτούργησε μόνο λίγες ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς ελάχιστοι υπάλληλοι εμφανίστηκαν στη δουλειά τους. "Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στα 15 χρόνια που εργάζομαι εδώ. Ακόμη και μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, ανοίξαμε κανονικά. Ήταν η πρώτη μέρα των εκπτώσεων και είχαμε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά ήμασταν ανοιχτά", σχολίασε ένας υπάλληλος.
Σε μια πλευρά της πλατείας είχε τοποθετηθεί ένα πανό με τη φράση "Fluctuat Nec Megitur", το λατινικό έμβλημα του Παρισιού που σημαίνει "Κλυδωνίζεται αλλά δεν βυθίζεται".
Μια γυναίκα, η Αλίς Αμπιτεμπούλ, που έκανε τον περίπατό της κοντά στο Λε Αλ, είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη στα τρία παιδιά της για τις επιθέσεις. "Δεν είμαι έτοιμη ακόμα. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ", είπε.
Ο Ιμάντ Σεμλί, ένας ρεσεψιονίστ σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην Πλατεία, ανέφερε ότι ορισμένοι πελάτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. "Μετά το Charlie Hebdo, είμαστε συνηθισμένοι σε κάτι τέτοια", σχολίασε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολούθησε λανθασμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ριζοσπαστών τζιχαντιστών. "Αφού κατάσχουν τα διαβατήρια αυτών που θέλουν να πάνε για τζιχάντ, αυτοί οργανώνουν επιθέσεις εδώ. Εγώ θα τους άφηνα να φύγουν και να μη γυρίσουν ποτέ", είπε.
Το πνεύμα που επικράτησε τον Ιανουάριο δεν έχει σβήσει για όλους. Δυο φοιτητές, ο Τανκρέντ και ο Αλμπάν, εναπόθεσαν λίγα λουλούδια έξω από το Μπατακλάν, τον συναυλιακό χώρο όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ περισσότεροι από 80 άνθρωποι.
"Ήρθαμε για να δείξουμε ότι είμαστε πολύ συγκινημένοι από αυτό που συνέβη και ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι ο τρόμος δεν θα κερδίσει και ότι το Παρίσι μας ανήκει" τόνισε ο Τανκρέντ.