Επίθεση Γαλλία: Το Newsbomb στους δρόμους του Παρισιού

Σήμερα από νωρίς το πρωί τα πάρκα γύρω από τα σημεία των τρομοκρατικών επιθέσεων, πλημμύρισαν απο πολιτες που βρέθηκαν εκεί για να ανάψουν ένα κερί, να προσφέρουν λουλούδια και να αφήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους γραμμένα σε ένα χαρτί, στα πρόσωπα που έφυγαν τόσο ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από την ζωή.
4'

ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΙΣΟΥΝ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Αποστολή στο Παρίσι: Μαρία Γιαχνάκη

Στην κεντρική πλατεία του Παρισιού στο 10 /11 διαμέρισμα στην Place de la Republique Παριζιάνοι, Ισπανοί και όλων των εθνικοτήτων κάτοικοι, παραμένουν με τις ώρες πάνω από τα κεριά ψιθυρίζοντας τις προσευχές τους για τα θύματα, με χαμηλωμένο το βλέμμα και με την συγκίνηση εμφανέστατη στα πρόσωπά τους!

Ίσως να φαίνεται γι αυτούς ακόμη σαν ψέμα αυτό που συνέβη την Παρασκευή 13/11/2015 το βράδυ αλλά οι ώρες που περνούν τους το επιβεβαιώνουν, κάνοντας ακόμη πιο ισχυρή την θλίψη και χιλιάδες τα ερωτηματικά μέσα τους!

Τα γράμματα οι αφίσες και τα συνθήματα που έγραψε ο καθένας από αυτούς σε ένα κομμάτι χαρτί όμως, μαρτυρούν τα πραγματικά συναισθήματα ενός λαού που πρώτα στιγματίστηκε από τις επιθέσεις της χώρας τους στην Συρία και μετά ένιωσε την οδύνη των επιθέσεων ως αποτέλεσμα της δράσης αυτής. Δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αντίδραση στην δράση που είχε ως αποτέλεσμα αυτό το λουτρό αίματος. Αλλά κάπου βαθιά μέσα τους γνωρίζουν ότι αυτό το μαρτύριο θα το κουβαλούν μια ζωή.

«Δεν ξεχνάμε δεν φοβόμαστε μισούμε τους μπάσταρδους» γράφουν στα περισσότερα συνθήματα που αφήνουν στα μνημεία ενώ άλλα από αυτά αναφέρονται με στίχους τραγουδιών όπως το «imagine all the people» στις σκέψεις τους.
«ήθελα να σουν εδώ κάτω κι εσύ με κοιτάς από ψηλά. Γιατί;» αναρωτιέται σε μια επιστολή της μια νεαρή κοπέλα που έφτασε νωρίς το πρωί στο σημείο έξω από το Μπατακλάν αφήνοντας το γράμμα της δίπλα στα κεριά και τα λουλούδια.

Νεαρή από τις σχολή καλών τεχνών ζωγραφίζει στα χαρτόνια τα πρόσωπα των νεαρών θυμάτων. «Να μην ξεχαστούν ποτέ να γίνουν μνήμη δυνατή και να καθοδηγούν τις αντιδράσεις μας» απάντησε η Αντουανέτα θυμωμένα όταν την ρώτησα τι συμβολίζει η πράξη της.

Μικρά παιδιά με τις μητέρες τους επισκέπτονται τα μνημεία για να αφήσουν μια ζωγραφιά για την Ειρήνη που άργησε να έρθει για αυτούς και από ότι φαίνεται πλέον οι μέρες που θα βιώσουν δεν θα θυμίζουν με τίποτα εκείνες του παρελθόντος .

Η Κατρίν που έφερε την κόρη της στην Place de la Republique για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μέρες δηλώνει απόγνωση από το περιστατικό: «Τώρα καταλαβαίνω περισσότερο τις μανάδες στη Μέση Ανατολή και όπου υπάρχει πόλεμος. Αυτή η ανασφάλεια που νιώθω τώρα, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα τελειώσει ποτέ

Όμως τα χτυπήματα της Παρασκευής έχουν σκορπίσει όχι μόνο τον φόβο την ανασφάλεια και την θλίψη πάνω από τα κεφάλια των παριζιάνων αλλά έχουν σκορπίσει και θυμό που κατά διαστήματα κάνει τους κατοίκους να αντιδρούν βίαια.

Έξω από το Μπατακλαν στην boulevard Richard Lenoir το Σάββατο το πρωί υπήρξε επεισόδιο ανάμεσα σε παρέα νεαρών Γάλλων και Άραβα οδηγό αυτοκινήτου. Κανείς δεν κατάλαβε πως ξεκίνησε ο διαπληκτισμός αλλά οι κουβέντες των νεαρών φαίνεται να ενόχλησαν τον Άραβα που βγήκε από το αυτοκίνητό του και ζήτησε τον λόγο που του είπαν να αλλάξει χώρα . Για περίπου 10 λεπτά δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο γύρω από τον καυγά που ξέσπασε σε χειροδικίες ώσπου παρενέβη η αστυνομία. Δεν ήταν βέβαια το μόνο περιστατικό αφού και στην οδό Boulevard Voltaire άλλο ένα περιστατικό παρόμοιο ανάγκασε την αστυνομία να παρέμβει.

«Τα αίματα είναι οξυμμένα πέρα από την θλίψη υπάρχει και πολύ θυμός από όλες τις πλευρές εξαιτίας του οποίου πρέπει να είμαστε επί φυλακή» τόνισε στο Newsbomb.gr ο υπεύθυνος ασφαλείας του τετραγώνου boulevared voltaire που έχει αποκλειστεί λόγω των επιθέσεων.

Οι αστυνομικοί δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ούτε στους κατοίκους που διαμένουν στο συγκεκριμένο τετράγωνο ενώ έχουν διακόψει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

Επίσημα το πένθος των Γάλλων ξεκινά από σήμερα. Χωρίς καμία συνεννόηση και οδηγία οι πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας δεν κορνάρουν, δεν διασκεδάζουν, δεν λειτουργούν όπως πριν. Μια ίδια ανάγκη τους οδηγεί στα σημεία των τρομοκρατικών επιθέσεων όπου παραμένουν όλη μέρα, Κάποιοι ξεσπούν σε κλάματα χωρίς να έχουν χάσει κάποιον δικό τους, κάποιοι άλλοι μιλούν για την μεγαλύτερη αδικία που έπληξε το Παρίσι για δεύτερη φορά μετά το χτύπημα στο γαλλικό περιοδικό Charli Hebdo.

Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις από το αιματοβαμμένο Παρίσι