G20: Η τρομοκρατία υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια
Στην Αττάλεια της Τουρκίας συναντήθηκαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Οι G20 κάλεσαν όλες τις χώρες να συμβάλουν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ υποστήριξαν ότι η άνοδος της τρομοκρατίας υπονομεύει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου οι ηγέτες υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η τρομοκρατία δεν θα πρέπει να συνδέεται με καμία θρησκεία, εθνικότητα ή εθνοτική ομάδα.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι χώρες της G20 θα συνεργαστούν για να καταστείλουν και να εμποδίσουν τρομοκρατικές ενέργειες και για να σταματήσουν τη χρηματοδότηση για εκείνους που τις διαπράττουν. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα ανταλλάσουν επιχειρησιακές πληροφορίες και θα ενισχύσουν τους συνοριακούς ελέγχους αλλά και την ασφάλεια των πτήσεων.
Οι ηγέτες ζήτησαν εξάλλου από όλες τις χώρες του πλανήτη να συμβάλουν στον χειρισμό της μεταναστευτικής κρίσης.
"Καλούμε όλες τις χώρες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να μοιραστούν το βάρος που συνδέεται με αυτήν, κυρίως μέσω της μετεγκατάστασης των προσφύγων και με ανθρωπιστική βοήθεια", σημειώνεται στο ανακοινωθέν.
"Το μέγεθος της παρούσας κρίσης των προσφύγων συνιστά μια παγκόσμια ανησυχία απαιτείται μια συντονισμένη και πλήρης απάντηση για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κρίση και τις συνέπειές της μακροπρόθεσμα", συνεχίζει το κείμενο.
"Καλούμε όλες τις χώρες, ανάλογα με τα μέσα τους, να εντείνουν τη βοήθειά τους προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ώστε να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν τις ενδιαφερόμενες χώρες να ανταποκριθούν σε αυτήν την κρίση", προσθέτουν οι ηγέτες της G20.
Περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, έχουν φτάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν από την Τουρκία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, ανησυχούν για αυτή τη μαζική έξοδο.