Χαμηλούς τόνους ζητά ο Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση του πρώην κατασκόπου Τζόναθαν Πόλαρντ
Ο πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος το 1987 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, παραμένει αγκάθι στις σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ και οι όροι της αποφυλάκισής του με αναστολή υπαγορεύουν την πενταετή παραμονή του σε αμερικανικό έδαφος.
Ο Πόλαρντ βρίσκεται στη φυλακή από το 1985 που συνελήφθη.
Εξήντα-ενός ετών σήμερα, έχει δηλώσει ότι θέλει να εγκατασταθεί στο Ισραήλ όπου ζει η δεύτερη σύζυγός του και όπου αναμένεται ότι θα λάβει αποζημίωση από την κυβέρνηση. Ευρισκόμενος στη φυλακή έλαβε την ισραηλινή υπηκοότητα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι μία πολύ θερμή αντίδραση για την απελευθέρωσή του θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες να πεισθεί η αμερικανική κυβέρνηση να του επιτρέψει να επιστρέψει στο Ισραήλ γρηγορότερα.
Ερωτηθείς αν ο Νετανιάχου έδωσε οδηγίες στους υπουργούς του αναφορικά με τις δημόσιες δηλώσεις τους για την περίπτωση του Πόλαρντ, ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σήμερα στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Ισραηλινού Στρατού: "Κληθήκαμε να μην αναφερόμαστε εκτενώς".
Ο Μπένετ, ο οποίος ηγείται του ακροδεξιού κόμματος «Μπαγίτ Γιεχουντί» (Εβραϊκό Σπίτι), περιέγραψε τον Πόλαρντ ως "απεσταλμένο του Κράτους του Ισραήλ, καλώς ή κακώς".
Διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις των Ισραηλινών να δείξουν επιείκεια στον αμετανόητο Πόλαρντ, παρότι η Ουάσινγκτον εξέτασε, κατά καιρούς, την πρόωρη αποφυλάκισή του στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναβιώσει τις συνομιλίες για το ζήτημα της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης.
Οι δικηγόροι του Πόλαρντ έχουν απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να του επιτρέψει να φύγει για το Ισραήλ αμέσως μετά την απελευθέρωσή του από ομοσπονδιακή φυλακή της Βόρειας Καρολίνας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει δουλειά και μέρος να μείνει στις ΗΠΑ.