Διεθνής Αμνηστία:Να προστατεύσουμε τα παιδιά πρόσφυγες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα μαζί με το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων διοργάνωσαν σήμερα δράση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα με σύνθημα: «Να προστατεύσουμε τα παιδιά πρόσφυγες».
2'

Οι δύο οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές να ανταποκριθούν άμεσα στην επείγουσα ανθρωπιστική κρίση και να προστατεύσουν τα παιδιά πρόσφυγες που έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλα τα παιδιά του κόσμου.

Η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού από τις 20 Νοεμβρίου 1989 όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η Σύμβαση αυτή είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Αλεξία Τσούνη και ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Yonous Muhammadi, σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισαν ότι η σημασία της φετινής Ημέρας για τα δικαιώματα του παιδιού είναι πολύ μεγάλη λόγω της κατάστασης που βιώνουν τα παιδιά των προσφύγων με τον πόλεμο στη Συρία, μια κατάσταση που, όπως επισήμανε, αποτυπώνονται με εικόνες πνιγμένων παιδιών, ταλαιπωρημένων που δεν φταίνε σε τίποτα. Όπως δήλωσε η κ. Τσούνη, τα παιδιά είναι «δυο φορές θύματα πολέμου». O κ. Muhammadi ανέφερε ότι επίσημα υπάρχουν 3,440 άνθρωποι που έχουν πνιγεί στη θάλασσα όλο αυτό το διάστημα, εξ αυτών πολύ περισσότερο από το 10% είναι παιδιά.

Αυτό που σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα είναι η «αναποτελεσματική στάση» της Ελλάδας και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του φαινομένου και σημειώνει: «Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία, που έχει κοστίσει ήδη εκατοντάδες ζωές».

Ενόψει του χειμώνα τίθεται πολύ πιο σοβαρά το ζήτημα, όπως σημειώνεται, «η απόγνωση των προσφύγων αυξάνεται και θα δούμε ακόμα περισσότερα ναυάγια και αδικοχαμένες ζωές στο Αιγαίο».

Σχετικές ειδήσεις