Ο αστρονόμος του Πάπα δηλώνει… «τρελαμένος»!

Ο Γκάι Κονσολομάγκνο, ο διευθυντής στο Αστεροσκοπείου του Βατικανού, δε νιώθει καλά που όλοι τον αποκαλούν «αστρονόμο του Πάπα», προτιμά το «αστρονόμος της Εκκλησίας».

Ο αστρονόμος του Πάπα δηλώνει… «τρελαμένος»!
3'

Είναι 63 ετών, γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς Ιταλούς μετανάστες, σπούδασε αστρονομία στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Εκεί έκανε το μεταδιδακτορικό του, όπως και στο Χάρβαρντ και σπούδασε επιπλέον φιλοσοφία και θεολογία!

Το 2000 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση βάπτισε έναν αστεροειδή «Μικρό Γκάι» θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει την επιστημονική προσφορά του Γκάι Κονσολομάγκνο στην έρευνα μετεωριτών και αστεροειδών. Ο επιστήμονας έχει ανακαλύψεις διάφορους μετεωρίτες στους πάγους της Ανταρκτικής.

Ο Γκάι μετά την ανάλυψη των νέων του καθηκόντων στο Αστεροσκοπείο του Βατικανού, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως: «Όποιος νιώθει ότι η θρησκευτική πίστη του απειλείται από την επιστήμη, δεν έχει πραγματική πίστη».

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στο ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας η οποία κατά τον 63χρονο ιησουίτη αστρονόμο «αγκαλιάζει την καλή επιστήμη» θυμίζοντας πως: «Ένας καθολικός μοναχός (Γκρέγκορ Μέντελ) και ένας καθολικός ιερέας (Ζορζ Λεμέτρ) έθεσαν τις βάσεις της γενετικής-κληρονομικότητας και της κοσμολογίας (θεωρία «Μπιγκ Μπανγκ»).

Μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά ο Θεός, η Αγάπη και η Ομορφιά;

Ο Γκάι Κονσολομάγκνο ισχυρίζεται πως όχι.

Ο ίδιος δηλώνει φανατικός φίλος της επιστημονικής φαντασίας και ένα από τα βιβλία που έχει γράψει, έχει τίτλο: «Θα βαφτίζατε έναν εξωγήινο;»

Ο Γκάι είναι «μανούλα» στην εκλαϊκευση της επιστήμης. Γι’ αυτό άλλωστε βραβεύθηκε το 2014 από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία με το βραβείο «Καρλ Σέιγκαν».

Ο πολύ ενδιαφέρον αυτός αστρονόμος δηλώνει: «Είμαι ένας “τρελαμένος” με την επιστήμη»!

Κάποια στιγμή αναρωτήθηκε: «Γιατί θα έπρεπε άραγε να μελετώ τους δορυφόρους του Κρόνου, όταν υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που πεινάνε;»

Μόνος του ρώτησε, μόνος του έδωσε και την απάντηση: «Τότε, παράτησα την επιστήμη για να ενταχθώ στην αμερικανική εθελοντική οργάνωση Peace Corps. Με έστειλαν στην Αφρική και όταν οι Αφρικανοί έμαθαν πως υπήρξα αστρονόμος, ήθελαν να κοιτάξουν μέσα από το μικρό μου τηλεσκόπιο και να νιώσουν κι εκείνοι την ίδια χαρά για την ανακάλυψη του σύμπαντος, που είχα εγώ. Ήθελαν να μάθουν αστρονομία. Τελικά, συνειδητοποίησα πως δεν είναι αρκετό να τρέφουμε το σώμα, πρέπει επίσης να τρέφουμε το πνεύμα».

Θεωρεί πως η περιέργεια το σύμπαν είναι ένα από τα πράγματα που μας κάνουν ανθρώπους. «Άν αρνηθώ σε κάποιον την ευκαιρία να θαυμάσει το σύμπαν που έχουμε ανακαλύψει, επειδή είναι φτωχός, είναι σα να του λέω πως δεν είναι πραγματικά ολοκληρωμένος άνθρωπος. Αν όμως μπορώ να μοιρασθώ μαζί του αυτές τις ανακαλύψεις και, ακόμη καλύτερα, αν μπορώ να προσφέρω σε άλλους την ευκαιρία να κάνουν κι αυτοί ανακαλύψεις, τότε είμαστε αληθινά αδελφοί και αδελφές, δοξάζοντας από κοινού τη δημιουργία του Θεού. Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό. Η χαρά του να εκτιμάμε τα άστρα, είναι κάτι που μας ενώνει όλους μαζί», δηλώνει ο διευθυντής του Αστεροσκοπίου του Βατικανού.

Στην ερώτηση για το αν μια επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση για τη χριστιανική θεολογία, απάντησε πως:«Όχι. Γιατί θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο;»

Κατέληξε λέγοντας πως: «Μέσα από την επιστήμη, φθάνω να γνωρίσω σε βάθος τη δημιουργία του Θεού. Όποιος νιώθει ότι η πίστη του απειλείται από την επιστήμη, δεν έχει πίστη στην πίστη του. Και όποιος νομίζει ότι η γνώση του για τον Θεό είναι ήδη τέλεια και πλήρης, επίσης έχει πολύ φτωχή ιδέα για τον Θεό».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή