Λευκορωσία: Δικάζονται για χουλιγκανισμό οι ειρηνικοί διαδηλωτές

Με τη κατηγορία του χουλιγκανισμού θα δικασθούν οι περίπου 140 «σιωπηλοί» διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, και χθες εξέφρασαν στο Μινσκ την...
1'

Με τη κατηγορία του χουλιγκανισμού θα δικασθούν οι περίπου 140 «σιωπηλοί» διαδηλωτές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, και χθες εξέφρασαν στο Μινσκ την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.


Οι 140 διαφωνούντες συμμετείχαν χθες σε σιωπηρή διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, η οποία διαλύθηκε από την αστυνομία χωρίς επεισόδια, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Συνολικά, περίπου 300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα στη διάρκεια σιωπηρών διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο που οργανώθηκαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.


Στο Μινσκ, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων, πραγματοποίησαν συλλήψεις και ξυλοκόπησαν διαδηλωτές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι 17 δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους αφέθησαν ελεύθεροι αργά χθες το βράδυ.


Όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, περίπου 200 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πρωτεύουσα Μινσκ και 80 σε άλλες πόλεις της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, κυρίως στο Γκομέλ της νοτιοανατολικής Λευκορωσίας και στο Μογκιλέφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Οι χθεσινές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα καταστολής σε βάρος διαδηλωτών και για τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας.