Human Rights Watch: Η Άγκυρα απελαύνει με συνοπτικές διαδικασίες πρόσφυγες πίσω στη Συρία
«Το κλείσιμο των τουρκικών συνόρων αναγκάζει εγκυμονούσες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και άρρωστους να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Τούρκους συνοριοφρουρούς για να γλιτώσουν από τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία», υπογράμμισε ο Τζέρι Σίμπσον, ένα στέλεχος αυτής της ΜΚΟ που συνέλεξε 51 μαρτυρίες Σύρων προσφύγων.
«Η Τουρκία ως τώρα φιλοξενούσε γενναιόδωρα τους Σύρους και έχει δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της για λόγους ασφαλείας, αλλά δεν θα έπρεπε να επαναπροωθεί τους αιτούντες άσυλο σε μια εμπόλεμη ζώνη», συνέχισε ο Σίμπσον.
Από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ορκισμένου εχθρού του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, εφάρμοσε πολιτική ανοικτών θυρών έναντι των εκτοπισμένων του πολέμου στη γειτονική χώρα και έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα επίσημα πάνω από 2,2 εκατομμύρια Σύρους—χωρίς όμως να τους χορηγεί επίσημα καθεστώς προσφύγων, ή πολιτικό άσυλο.
Η Τουρκία, η οποία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν πράττει αρκετά για να κάμψει τη ροή ξένων τζιχαντιστών προς τη Συρία, που εντάσσονται στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τους τελευταίους μήνες έχει ενισχύσει τα μέτρα ελέγχου στα συροτουρκικά σύνορα. Έχει αυξήσει σημαντικά τις συλλήψεις και τις επαναπροωθήσεις μαχητών που πρόσκεινται στο ΙΚ, ειδικά μετά τον Ιούνιο και μια σειρά τριών αλλεπάλληλων και πολύνεκρων επιθέσεων η ευθύνη για τις οποίες αποδόθηκε στη τζιχαντιστική οργάνωση. Η χειρότερη ήταν η επίθεση βομβιστών-καμικάζι με 103 νεκρούς σε μια πορεία του κινήματος ειρήνης στην Άγκυρα την 10η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η ΜΚΟ, τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα ουσιαστικά αναγκάζουν τους Σύρους εκτοπισμένους να καταφεύγουν σε διακινητές για να περάσουν, υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, από το έδαφος της μιας χώρας σε εκείνο της άλλης.
«Προσπαθήσαμε να περάσουμε στην Τουρκία αλλά συλληφθήκαμε πολύ γρήγορα από την αστυνομία», είπε στην HRW ένας Σύρος που κατάγεται από τη Χάμα. «Μας οδήγησαν σε μια στρατιωτική βάση όπου βρίσκονταν ήδη 200 Σύροι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά και την επομένη μας πήγαν στα σύνορα και μας είπαν να γυρίσουμε στη Συρία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ΜΚΟ επισημαίνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις Τούρκοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον προσφύγων, με αποτέλεσμα πρόσφυγες να διασκορπιστούν και να χωριστούν πολλές φορές μητέρες και παιδιά.