Έκκληση Ζάιμπερτ σε Μόσχα και Άγκυρα για απευθείας επικοινωνία

Έκκληση προς την Ρωσία και την Τουρκία να επικοινωνήσουν και να κάνουν το παν προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης απηύθυνε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην κατάρριψη, χθες, του αεροσκάφους της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
3'

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει την ακεραιότητα του εναέριου χώρου της και εν ανάγκη να την υπερασπιστεί.

Δεν θέλω τώρα συνειδητά να πάρω θέση σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Για την γερμανική κυβέρνηση το σημαντικό είναι η Άγκυρα και η Μόσχα – αυτή είναι η έκκλησή μας – να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο κυβερνήσεις να αναζητήσουν την απευθείας επαφή μεταξύ τους και να αποφύγουν την επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι ως υπέρτατος στόχος παραμένει «η δημιουργία μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης παγκόσμιας – ει δυνατόν μαζί με την Ρωσία –, προκειμένου να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ».

Στο ίδιο θέμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος σε πληροφορίες που θέλουν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόθυμο να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ότι, αν αληθεύουν, αυτό σημαίνει πως η επιθυμία του Βερολίνου για μία άμεση επαφή και επικοινωνία για αυτό το συμβάν (σ.σ. την κατάρριψη του μαχητικού), αλλά και πέρα από αυτό σχετικά με το μέλλον της Συρίας και την κατάσταση στην Μέση και στην Εγγύς Ανατολή, εισακούστηκε πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φανταζόμασταν. «Εάν αυτό επαληθευτεί, μπορούμε μόνο να το καλωσορίσουμε και ευχόμαστε να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία επιθυμούν τα δύο έθνη», δήλωσε ο κ. Σέφερ.

Σε ό,τι αφορά την θέση της Τουρκίας ως εταίρου, ο κ. Σέφερ επισήμανε ότι είναι μέλος εδώ και 60 χρόνια, όπως η Γερμανία εδώ και 50 χρόνια και «αυτός είναι ο λόγος που η Γερμανία, όπως και όλοι οι άλλοι εταίροι του ΝΑΤΟ, ασχολήθηκαν – όπως αποδεικνύουν και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντηση που ζήτησε η Τουρκία χθες». Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός παίχτης στην Μέση και Εγγύς Ανατολή για πάρα πολλά θέματα, συνέχισε ο κ. Σέφερ και πρόσθεσε: Η Τουρκία είναι «ένας μεγάλος λαός, μια δυνατή οικονομία και ένας πολιτικός παίχτης με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Και έχουμε κάθε συμφέρον, στις επαφές μας με την Τουρκία, στις επαφές της ΕΕ με την Τουρκία, στις επαφές στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία, να συνομιλήσουμε με την Τουρκία ώστε να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν στην πράξη τα κοινά συμφέροντα που έχουμε. Αυτό εξυπηρετεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή. Αυτό εξυπηρετούν οι πολλές διμερείς επαφές, τις οποίες καλλιεργούμε με την Τουρκία, μεταξύ άλλων ο γερμανοτουρκικός διάλογος μεταναστευτικής πολιτικής. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι μία χώρα-κλειδί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών, με τα οποία έχουμε να κάνουμε αυτή την περίοδο πολιτικά». Αναφερόμενος στο αντικείμενο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Σέφερ σημείωσε ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί η πολιτική έγκριση των σχεδίων δράσης που βρίσκονται στο τραπέζι και η εφαρμογή τους το συντομότερο δυνατό.