Ανάλυση: Τι πραγματικά γνωρίζουν οι ΗΠΑ για το Ισλαμικό Κράτος;
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΕΓΕΙΡΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ – ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ – ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ Η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΑΜΠΑΛΑΣ»
Επιμέλεια – Νοηματική Απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος
Χρειάστηκαν περισσότερα από 13 χρόνια για τον εταίρο του Μπους στο φιάσκο του Ιράκ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ώστε να παραδεχθεί - μάλλον ιδιαίτερα δύστροπα - στον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακάρια, ότι η συνωμοσία του πολέμου, η οποία οδήγησε απευθείας στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) και η καταστροφή που προκάλεσε στη Μέση Ανατολή, βασίστηκαν σε «λανθασμένα» στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.
Δίχως τη διαμάχη γύρω από την Έρευνα Chilcot, για τον ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, θα ήταν εξίσου δύσκολο να εκμαιεύσει κανείς μια παραδοχή από πλευράς του Μπλερ, ότι δηλαδή υπήρχαν «ψήγματα αλήθειας» στην ιδέα ότι η εισβολή στο Ιράκ το 2003 βοήθησε στην άνοδο του ISIL.
Ωστόσο, εκείνο που ο ίδιος απέτυχε να παραδεχθεί είναι πως οι μυστικές υπηρεσίες και η κατασκοπεία πριν τον πόλεμο τηρούσαν επίτηδες μια προκατειλημμένη στάση, ώστε να χτιστεί η υπόθεση και να ξεκινήσει η εισβολή.
Σήμερα, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βασανίζεται γύρω από το πώς θα νικήσει το ISIL, η ιστορία φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται για ακόμη μία φορά.
Πολλοί αναλυτές εδώ και χρόνια συζητούν και επισημαίνουν ότι η έλλειψη οράματος του Ομπάμα για το Ιράκ και η αναποτελεσματική στρατηγική στη Συρία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ορμή ριζοσπαστικοποίησης, η οποία θα βοηθούσε το ISIL να επεκτείνει την εξουσία του.
Αυτό που ουσιαστικά αποκάλυψαν οι ελάχιστες πληροφορίες από το σκάνδαλο Centcom ή Intelgate, (σ.σ. το σκάνδαλο που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου 2015 στις ΗΠΑ με διάφορους πληροφοριοδότες να διαρρέουν καταγγελίες στον Τύπο, οι οποίες αφορούσαν ενδεχόμενη χειραγώγηση ως προς τις αναλύσεις της Κεντρικής Διοίκησης των Υπηρεσιών Πληροφοριών σχετικά με τους πολέμους των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ), ήταν ότι το πρόβλημα φτάνει πέρα και πάνω από την αποτυχία των αναλύσεων από πλευράς μυστικών υπηρεσιών στην εκστρατεία κατά των τζιχανιστών. Αυτό σημαίνει ότι υπηρεσίες τέτοιες, όπως η CIA, η NSA και το FBI υπερέβαλλαν για αρκετό διάστημα σχετικά με δικές τους επιτυχίες και υποτιμούσαν σοβαρές αποτυχίες, με σκοπό να εξυπηρετήσουν την ατζέντα του προέδρου.
Αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον Ομπάμα, η προσέγγιση του οποίου ως προς το ISIL απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να απομακρύνει τους τζιχαντιστές από τα προπύργιά τους στο Ιράκ και τη Συρία.
Πλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την κριτική ότι αξιωματούχοι του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών του έλεγαν μόνον ό,τι ήθελε εκείνος να ακούσει.
Παιχνίδι σε διπλό ταμπλό και η «στρατηγική της τραμπάλας» στη Συρία
Ωστόσο, η υπόθεση της αποτυχίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ως προς το ISIL εγείρει πολύ σοβαρότερα ερωτήματα στη Μέση Ανατολή.
Όσο κι αν φαίνεται παράλογο, οι αποκαλύψεις για τα ρήγματα στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έδωσαν τροφή στα σενάρια συνωμοσίας ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται πίσω από το ISIL.
Κι ενώ ορισμένοι Ιρακινοί διαμαρτύρονται ήδη ότι οι ΗΠΑ έχουν λουφάξει, καθώς μαίνεται ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών, οι σιιτικές δυνάμεις πολιτοφυλακής που στηρίζονται από το Ιράν κατηγορούν συχνά τον συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι ρίχνει με αλεξίπτωτο όπλα στους μαχητές του ISIL ή ακόμα ότι στοχοποιεί θέσεις των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
Στη Συρία αυτή η «στρατηγική της τραμπάλας» δημιούργησε παρόμοιες θεωρίες, τόσο στο στρατόπεδο του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ όσο και στους αντιπάλους του.
Κι ενώ το καθεστώς Άσαντ κατηγορεί το Πεντάγωνο ότι απέτυχε να προβλέψει την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, συνέπεια της στρατηγικής του, οι αντάρτες στη Συρία πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εγκαταλείψει πλέον κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανατροπή του Άσαντ.
Κι αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Αμερικανός Γερουσιαστής Τζον Μακέιν είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάιο ότι το 75% των Αμερικανών πιλότων σε αποστολές εναντίον στόχων του ISIL επιστρέφουν στις βάσεις τους χωρίς να έχουν ρίξει ούτε μία σφαίρα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη λήψη αποφάσεων από τη στρατιωτική ιεραρχία, τότε αυτοί που βγάζουν αυτές τις θεωρίας συνωμοσίας φαίνεται πως βασίζονται σε κάποια λογικά σημεία.
Πηγή: Al Jazeera