Μερικές βόμβες και ένα βρέφος άφησε πίσω το ζευγάρι που αιματοκύλισε την Καλιφόρνια
Ως το μεσημέρι, σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι έβαλε τα κατάλληλα ρούχα, εξοπλίστηκε με τουφέκια και εισέβαλε στην εορταστική εκδήλωση υπαλλήλων της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, σε αίθουσα του Inland Regional Center, κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες, σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 17.
Προτού βασιλέψει ο ήλιος και έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, και οι δύο ήταν νεκροί, αφήνοντας πίσω τους ένα μωρό έξι μηνών, μια κοινότητα σε πένθος και πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά στα κίνητρά τους για τη σφαγή.
Ο Φαρούκ, γεννηθείς στις ΗΠΑ, εργαζόταν ως ειδικός για θέματα Υγείας για την κομητεία του Σαν Μπερναρντίνο και επιθεωρούσε εστιατόρια για τυχόν παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής, σύμφωνα με τις αρχές και έναν ιστότοπο που ασχολείται με τη δουλειά των δημοσίων υπαλλήλων.
Στο πλαίσιο της δουλειάς του, επιθεωρούσε επίσης πισίνες σε διάφορες εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται διαμερίσματα, συγκροτήματα κατοικιών και λέσχες. Στα αρχεία φαίνεται ότι ασκούσε τα καθήκοντά του μέχρι αρκετά πρόσφατα, δηλαδή τον περασμένο Ιούλιο.
Όπως γνωστοποίησε δε η πρεσβεία του βασιλείου στην Ουάσινγκτον, ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ είχε επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2014.
«Ο Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι του 2014 για συνολικά 9 ημέρες», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Εξάλλου «η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν έχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η σύζυγος είναι υπήκοος» του βασιλείου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Χθες, ήταν παρών στην ετήσια εορταστική συγκέντρωση των εργαζομένων στην υπηρεσία του, αλλά κάποια στιγμή έφυγε, επιστρέφοντας αργότερα με όπλα, μαζί με τη σύζυγό του Μαλίκ.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Μπερναρντίνο Τζάροντ Μπέργκουαν δήλωσε ότι το μακελειό αυτό κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης συναδέλφων είχε σίγουρα προγραμματιστεί εκ των προτέρων, σημειώνοντας ότι οι ύποπτοι άφησαν πίσω τους στον τόπο της σφαγής διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Η Σουάν Τσάπμαν, ταμίας και σερβιτόρα στο China Doll Fast Food, ένα εστιατόριο στο οποίο είχε πάει ο Φαρούκ για επιθεώρηση νωρίτερα φέτος στο πλαίσιο της δουλειάς του για την κομητεία, είπε ότι όταν τον είχε δει δεν είχε καταλάβει κάτι το ασυνήθιστο.
«Ήταν πολύ ήσυχος», πρόσθεσε. «Έλεγξε το φαγητό και είπε ότι είχε έρθει επειδή κάποιος διαμαρτυρήθηκε. (...) Φαινόταν τελείως φυσιολογικός».
Ο Μπέργκουαν δεν γνώριζε αν οι Φαρούκ και Μαλίκ ήταν παντρεμένοι, αλλά στελέχη του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (CAIR) που έχουν επαφή με την οικογένεια είπαν ότι ήταν ανδρόγυνο.
«Το ζευγάρι ήταν παντρεμένο για δυο χρόνια και είχαν ένα κοριτσάκι έξι μηνών, διευκρίνισε ο Χουσάμ Αϊλούς», επικεφαλής της πτέρυγας του CAIR για το Λος Άντζελες.
Το ζευγάρι άφησε το μωρό στη μητέρα του Φαρούκ, η οποία ζει στην κοντινή πόλη Ρέντλαντς νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα πάλι με τον ίδιο, ο οποίος μιλούσε βάσει πληροφοριών που είχε από τον γαμπρό του Φαρούκ. «Της είπαν ότι θα πήγαιναν σε ένα ιατρικό ραντεβού για την Μαλίκ», πρόσθεσε.
Ο Μπέργκουαν διευκρίνισε παράλληλα ότι η αστυνομία πήγε σε ένα σπίτι στο Ρέντλαντς χθες το μεσημέρι και είδε το ζευγάρι να αναχωρεί με ένα μαύρο SUV. Οι αστυνομικοί καταδίωξαν το ζεύγος ως το Σαν Μπερναρντίνο, όπου ακολούθησε και η μάχη που άφησε πίσω της νεκρούς τον Φαρούκ και την Μαλίκ.
Η καταγωγή της οικογένειας του Φαρούκ είναι από τη νότια Ασία, ενώ η Μαλίκ πιστεύεται ότι κατάγεται από το Πακιστάν και είχε ζήσει στη Σαουδική Αραβία προτού πάει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αϊλούς. Ο Φαρούκ είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό, πρόσθεσε επίσης ο Αϊλούς.
Ένα άλλο στοιχείο που υπάρχει είναι επίσης ότι, σύμφωνα με τα δημόσια αρχεία, ο Φαρούκ είχε μάλλον αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα κατά την παιδική του ηλικία.
Το 2006, η Ράφια Φαρούκ, η μητέρα, σύμφωνα με τα αρχεία, του Φαρούκ, είχε καταθέσει αίτηση διαζυγίου σε δικαστήριο του Ρίβερσαϊντ από το σύζυγό της, που ονομαζόταν επίσης Σάγεντ Φαρούκ.
Αυτή απαριθμούσε στην αίτησή της πολλά κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας και δήλωνε ότι ο σύζυγός της «απειλεί καθημερινά ότι θα αυτοκτονήσει». Σε ένα από αυτά τα περιστατικά, σημείωνε επίσης η μητέρα του Φαρούκ, ο γιος της μπήκε στη μέση «για να τη σώσει».