Ο «εγκέφαλος» του μακελειού στο Παρίσι είχε συναντηθεί με υπόπτους τρομοκρατίας και στο Λονδίνο
Δεσμούς με υπόπτους για τρομοκρατία, που ζουν στη Βρετανία, φαίνεται πως είχε ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος θεωρείται ο οργανωτής των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.
Μάλιστα φέρεται να είχε συναντηθεί μαζί τους σε ταξίδι που έκανε στο Λονδίνο. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών και η Σκότλαντ Γιάρντ «ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν» τις πληροφορίες αυτές.
«Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της μητροπολιτικής αστυνομίας εργάζεται σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους της στη Γαλλία», διευκρίνισε η βρετανική αστυνομία, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πρέπον να σχολιάσει τη γαλλική έρευνα».
Επικαλούμενη δυτικούς αξιωματούχους που ζήτησαν να μην κατονομασθούν, η Wall Street Journal έγραψε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, πως «πολλά πρόσωπα ύποπτα ότι είχαν σχέσεις με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ (...) έχουν τη βάση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Τα πρόσωπα αυτά, μερικά από τα οποία είναι μαροκινής καταγωγής» όπως ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, «έχουν τη βάση τους στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ», στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Εξάλλου «τουλάχιστον ένα πρόσωπο που συνδέεται με τις επιθέσεις» στο Παρίσι (130 νεκροί και περισσότεροι από 350 τραυματίες) «πιστεύεται πως ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασιλειο πριν από τις επιθέσεις», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Guardian, η οποία επικαλείται σήμερα αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας χωρίς να τους κατονομάζει, είναι πιο συγκεκριμένη, καθώς υποστηρίζει πως στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ είχε μεταβεί νωρίτερα φέτος ένας από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, χωρίς να ενοχληθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.
«Στις δύο πόλεις συνάντησε πρόσωπα ύποπτα ότι έχουν την πρόθεση και τις δυνατότητες να προετοιμάσουν ή να συνεισφέρουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες με στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο», γράφει η βρετανική εφημερίδα, διευκρινίζοντας πως τα πρόσωπα που συνάντησε αποτελούν αντικείμενα ερευνών της MI5, της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, και των αντιτρομοκρατικών μονάδων της αστυνομίας.
«Η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας στα Δυτικά Μίντλαντς εργάζεται σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους της της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Λονδίνο (...) και τις υπηρεσίες ασφαλείας για να βοηθήσει τις έρευνες της Γαλλίας και του Βελγίου και βεβαίως για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τρομοκρατική απειλή συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Μάρκους Μπιλ, υποδιευθυντής της αστυνομίας των Δυτικών Μίντλαντς που επιχειρεί στο Μπέρμιγχαμ.
«Η απειλή για το Ηνωμένο Βασίλειο που συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία χαρακτηρίζεται σοβαρή, πράγμα που σημαίνει πως θεωρείται πολύ πιθανή η πραγματοποίηση μιας επίθεσης», πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
Το Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου με 1,2 εκατ. κατοίκους, το ένα τέταρτο των οποίων είναι μουσουλμάνοι, έχει ήδη αναφερθεί σε υποθέσεις ισλαμικού εξτρεμισμού.
Ο Τζουνέιντ Χουσέιν, ο οποίος έγινε στρατολόγος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και σκοτώθηκε από ένα πλήγμα του συνασπισμού τον Αύγουστο στη Συρία, καταγόταν από το Μπέρμιγχαμ.
Επίσης «πολλοί ισλαμικοί τρομοκρατικοί πυρήνες βορειοαφρικανικής προέλευσης συνδέονται με την πόλη και την περιφέρειά της», υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα.
Στο Παρίσι, ένας 25χρονος πρόκειται να εμφανισθεί σήμερα σε ανακριτή ως ύποπτος ότι προσέφερε ένα κατάλυμα σε δύο από τους δράστες των παρισινών επιθέσεων στο σύντομο διάστημα που διέφευγαν, ο ένας από τους οποίους ήταν ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ.
Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο Μοχάμεντ Σ. είχε φέρει σε επαφή δύο γνωστούς του: την εξαδέλφη του Αμπααούντ, την Χάσνα Αϊτμπουλαχσέν, και τον Τζαουάντ Μπεντανούντ, ο οποίος προμήθευσε έναντι αμοιβής το διαμέρισμα στο Σεν-Ντενί όπου ο τζιχαντιστής και ένας συνεργός του που δεν έχει ταυτοποιηθεί βρήκαν καταφύγιο πριν χάσουν εκεί τη ζωή τους στις 18 Νοεμβρίου, στη διάρκεια της επίθεσης που πραγματοποίησε η αστυνομία. Η Αϊτμπουλαχσέν σκοτώθηκε επίσης.
Ο Μπενταούντ είναι προς το παρόν ο μόνος που ανακρίνεται στην παρισινή πτυχή αυτής της γαλλο-βελγικής έρευνας.
Στο Βέλγιο, οκτώ πρόσωπα έχουν προφυλακισθεί αφού απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες. Είναι ύποπτα ότι βοήθησαν τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι, οι εννέα από τους οποίους είναι νεκροί. Ένα μέλος της ομάδας των δραστών, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, διαφεύγει, καθώς και ένας συνεργάτης του, ο Μοχάμεντ Αμπρινί.
Καταζητούνται επίσης δύο άλλοι άνδρες, οι οποίοι είχαν ελεγχθεί τον Σεπτέμβριο στην Αυστρία μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Οι ταυτότητές τους δεν έχουν ανακοινωθεί.