Μακελειό Καλιφόρνια: Ποιο είναι το προφίλ του ζευγαριού που σκόρπισε το θάνατο

Οπαδοί του ισλαμικού κράτους ήταν ο Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ και η Τασφίν Μαλίκ, το ζευγάρι που εκτέλεσε 14 ανθρώπους στην Καλιφόρνια.
6'

ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ Η ΤΑΣΦΙΚ ΜΑΛΙΝ – ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ Ο ΣΑΓΕΝΤ ΡΙΖΟΥΑΝ ΦΑΡΟΥΚ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ 27ΧΡΟΝΗΣ

Στην παραδοχή αυτή προχώρησε η οργάνωση σε ραδιοφωνική εκπομπή στο Ίντερνετ, τρεις ημέρες αφότου ο γεννημένος στις ΗΠΑ 28χρονος Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ και η 29χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, που γεννήθηκε στο Πακιστάν, πραγματοποίησαν την επίθεση στη διάρκεια γιορτής για εργαζομένους του δήμου στο Σαν Μπερναρντίνο, περίπου 100 χλμ. ανατολικά του Λος Άντζελες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο δράστες σκοτώθηκαν μερικές ώρες αργότερα σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Αμερικανικές κυβερνητικές πηγές είχαν δηλώσει πως η Μαλίκ και ο σύζυγός της μπορεί να εμπνεύσθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, παρά ταύτα δεν υπάρχουν στοιχεία πως η επίθεση είχε οργανωθεί από τη τζιχαντιστική οργάνωση ούτε καν πως η οργάνωση γνώριζε τους δράστες.

Η γιορτή, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε την επίθεση το ζευγάρι, γινόταν για εργαζομένους στην ίδια δημοτική υπηρεσία στην οποία εργαζόταν ο Φαρούκ.

Αν το φονικό της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου, αποδειχθεί έργο ανθρώπων που εμπνεύσθηκαν από τους μαχητικούς ισλαμιστές, όπως υποπτεύονται τώρα οι ερευνητές, θα είναι η πιο αιματηρή τέτοια επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

«Δύο οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες σ' ένα κέντρο στο Σαν Μπερναρντίνο στην Καλιφόρνια», μεταδόθηκε σήμερα από τον ραδιοσταθμό al-Bayan της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η μετάδοση έγινε μια ημέρα αφού το Facebook επιβεβαίωσε ότι σχόλια εγκωμιαστικά για το Ισλαμικό Κράτος αναρτήθηκαν περίπου την ώρα του φονικού σε λογαριασμό στον ιστότοπο τον οποίο είχε ανοίξει με ψευδώνυμο η Μαλίκ.

Ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν τα σχόλια αναρτήθηκαν από την ίδια την Μαλίκ ή από κάποιον που είχε πρόσβαση στη σελίδα της.

«Ξέρω πως η ανάρτηση έγινε σ' αυτό το χρονικό διάστημα και, ναι, υπήρξε σ' αυτή μια δήλωση αφοσίωσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ντέιβιντ Μπόουντιτς, υποδιευθυντής του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, αναφερόμενος στη δήλωση πίστης που φέρεται να ανήρτησε η Μαλίκ την ημέρα της επίθεσης.

Εκπρόσωπος της Facebook Inc δήλωσε πως το εν λόγω προφίλ αφαιρέθηκε την Πέμπτη από την εταιρεία επειδή παραβίαζε τις προδιαγραφές της που απαγορεύουν τη διαφήμιση ή τον εγκωμιασμό «πράξεων τρομοκρατίας». Αρνήθηκε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με το υλικό που αφαιρέθηκε.

Το CNN και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι αναρτήσεις στη σελίδα της Μαλίκ στο Facebook περιλάμβαναν μια δήλωση αφοσίωσης στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγντάντι.

Αξιωματούχοι του FBI δήλωσαν πως οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι είχε προηγηθεί προετοιμασία για τις επιθέσεις, τα πολλά όπλα που είχε συγκεντρώσει το ζευγάρι και ενδείξεις ότι «αποπειράθηκαν να καταστρέψουν τα δακτυλικά αποτυπώματά τους» έγειραν τη ζυγαριά στην έρευνα.

«Βάσει των πληροφοριών και των γεγονότων όπως τα γνωρίζουμε, ερευνάμε τώρα αυτές τις φρικτές πράξεις ως πράξη τρομοκρατίας», δήλωσε ο Μπόουντιτς στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το FBI ελπίζει ότι η εξέταση δεδομένων που ανακτήθηκαν από δύο σπασμένα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, θα οδηγήσουν στο κίνητρο της επίθεσης.

Το προφίλ του ζευγαριού

Το ζευγάρι είχε στο σπίτι του ή μαζί του όταν σκοτώθηκε δύο επιθετικά τουφέκια, δύο ημιαυτόματα πιστόλια, 6.100 σφαίρες και 12 αυτοσχέδιες βόμβες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο Μπόουντιτς είπε ότι μπορεί να σχεδίαζαν άλλη μια επίθεση.

Μιλώντας χωριστά χθες σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμι δήλωσε πως από την έρευνα διαπιστώθηκε πως «οι δολοφόνοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και εμπνέονταν ενδεχομένως από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Όμως δεν έχουν βρεθεί ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι οι φονιάδες ήταν «τμήμα μιας μεγαλύτερης οργανωμένης ομάδας ή ότι αποτελούσαν μέρος ενός πυρήνα», δήλωσε ο Κόμι. «Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ήταν μέρος ενός δικτύου».
Ο Μπόουντιτς είπε πως μέχρι την Τετάρτη ούτε ο Φαρούκ ούτε η Μαλίκ είχαν ερευνηθεί από το FBI ή άλλη υπηρεσία επιβολής του νόμου.

Επίσης καμιά από τις επαφές που εντόπισαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ανάμεσα στο ζευγάρι και πρόσωπα που εμπλέκονται σε άλλες έρευνες του FBI «ήταν τέτοιας σημασίας που να ανεβάσει αυτούς τους δολοφόνους στις οθόνες των ραντάρ μας», δήλωσε ο Κόμι.

Επικαλούμενοι έναν αξιωματούχο ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που δεν κατονομάζουν, οι Los Angeles Times ανέφεραν αργά χθες το βράδυ πως ο Φαρούκ είχε «κάποιου είδους» επαφή με ανθρώπους από το Μέτωπο Νόσρα και τη ριζοσπαστική οργάνωση Σαμπάμπ στη Σομαλία. Όμως δεν είναι σαφής η φύση της επαφής ούτε με ποιόν την είχε, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Οι συνήγοροι της οικογένειας Φαρούκ, οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου χθες στο Λος Άντζελες, αρνήθηκαν ότι υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία πως οι δύο σύζυγοι είχαν εξτρεμιστικές απόψεις.

Η Τασφίν Μαλίκ μιλούσε σπασμένα αγγλικά και η πρώτη γλώσσα της ήταν η ουρντού, είπαν προσθέτοντας πως η γυναίκα ήταν «πολύ συντηρητική». Ο Φαρούκ επίσης, πρόσθεσαν, ήταν σε μεγάλο βαθμό κλεισμένος στον εαυτό του, είχε λίγους φίλους και είχε πει πως μερικές φορές οι συνάδελφοί του κορόιδευαν τα γένια του.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης μια πληροφορία ότι πριν από το φονικό ο Φαρούκ είχε καβγαδίσει μ' έναν συνάδελφό του που είχε μιλήσει για τους «εγγενείς κινδύνους του Ισλάμ», δήλωσε αμερικανική κυβερνητική πηγή.

Αξιωματούχοι των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια της Μαλίκ στην πατρίδα της στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσε ένα μέλος της οικογένειας.

Ο θείος της Μαλίκ, ο Τζάβεντ Ραμπανί, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς πως η οικογένεια βρίσκεται «σε σοκ».

Πρόσθεσε πως ο αδελφός του, ο πατέρας της Μαλίκ, είχε γίνει σημαντικά πιο συντηρητικός αφότου μετακόμισε με την οικογένειά του στη Σαουδική Αραβία πριν από 25 χρόνια.

Η φωτογραφία της Τασφίν Μαλίκ

Εν τω μεταξύ στη δημοσιότητα έδωσαν οι Αρχές της Καλιφόρνιας τη φωτογραφία της Τασφίν Μαλίκ που μαζί με το σύζυγό της Σαϊέντ Φαρούκ αιματοκύλησαν το Σαν Μπερναντίνο.

Καλυμμένο με μαντήλα έχει το κεφάλι της η 27χρονη Τασφίν Μαλίκ, στη φωτογραφία που δημοσιεύει το δίκτυο ABC, η οποία, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και διατηρούσε επαφές με τζιχαντιστές.
Η 27χρονη είχε παντρευτεί τον 28χρονο Σιέντ Ριζουάν Φαρούκ πριν δυο χρόνια και είχαν αποκτήσει ένα παιδί.

Σχετικές ειδήσεις