Άσαντ: Οι βρετανικές επιδρομές στηρίζουν τους τρομοκράτες
Οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί από την Πέμπτη ηΒρετανία εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία είναι «παράνομες» και θα «στηρίξουν την τρομοκρατία», υποστήριξε ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ σε συνέντευξή του στους βρετανικούς Sunday Times.
«Θα είναι βλαβερές και παράνομες και θα αποτελέσουν στήριγμα για την τρομοκρατία», υποστήριξε ο σύρος πρόεδρος στη συνέντευξη αυτή που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα, αναφερόμενος στα πλήγματα για τα οποία εξουσιοδότησε το βράδυ της Τετάρτης την κυβέρνηση το βρετανικό κοινοβούλιο. Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θεωρούνταν ωστόσο σίγουρο.
«Θα αποτύχουν και πάλι», δήλωσε ο Άσαντ. «Δεν μπορείς να κόψεις ένα τμήμα του καρκίνου. Πρέπει να τον αφαιρέσεις. Αυτού του είδους η επιχείρηση είναι σαν να κόβεις ένα τμήμα του καρκίνου. Θα τον κάνει να επεκταθεί ταχύτερα στο σώμα».
«Δεν μπορείς να τους νικήσεις (την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) μόνο με αεροπορικά πλήγματα. Δεν μπορείς να τους νικησεις χωρίς να συνεργασθείς με χερσαία στρατεύματα. Δεν μπορείς να τους νικήσεις αν δεν έχεις την έγκριση του λαού και της κυβέρνησης», υπογράμμισε.
Ο σύρος πρόεδρος ειρωνεύτηκε επίσης τη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τους «70.000 μετριοπαθείς σύρους μαχητές» στους οποίους θα μπορούσε να βασιστεί ο συνασπισμός επί του πεδίου.
«Αυτό είναι ένα νέο επεισόδιο στη μακρά σειρά της κλασικής φάρσας του Ντέιβιντ Κάμερον... Πού βρίσκονται; Πού βρίσκονται οι 70.000 μετριοπαθείς για τους οποίους μιλάει; Δεν υπάρχουν 70.000. Δεν υπάρχουν ούτε 7.000», δήλωσε.
Αντίθετα ο Μπασάρ αλ-Άσαντ πλέκει το εγκώμιο της ρωσικής επέμβασης στη χώρα του, την οποία χαρακτηρίζει «νόμιμη» επειδή ήταν η απάντηση σε «ένα αίτημα» εκ μέρους του.
«Πόσοι εξτρεμιστικοί πυρήνες υπάρχουν τώρα στην Ευρώπη; Πόσους εξτρεμιστές εξαγάγατε από την Ευρώπη στη Συρία; Ο κίνδυνος είναι το εκκολαπτήριο. Οι Ρώσοι το έχουν καταλάβει καλά. Θέλουν να προστατεύσουν τη Συρία, το Ιράκ, την περιοχή και ακόμα και την Ευρώπη. Δεν υπερβάλλω λέγοντας ότι προστατεύουν σήμερα την Ευρώπη», δήλωσε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επέμβασης ρώσων στρατιωτών, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ απάντησε πως το θέμα «δεν έχει συζητηθεί ακόμη» και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω πως το έχουμε ανάγκη τώρα επειδή τα πράγματα εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ κράτησε επίσης ανοικτή την πόρτα σε μια συνεργασία με τις δυτικές χώρες, εφόσον είναι «αληθινά έτοιμες να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία«. «Αν είναι έτοιμες, θα τις υποδεχθούμε», δήλωσε.
«Είμαστε πραγματιστές. Θέλουμε να διεθετήσουμε την κατάσταση στη Συρία και να αποφύγουμε περισσότερη αιματοχυσία», δήλωσε ακόμη.
Ερωτηθείς αν θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας του, σε περίπτωση που οργανώνονταν εκλογές, απάντησε: «αν υπάρξει μια συμφωνία για μια τέτοια διαδικασία, έχω δικαίωμα να είμαι υποψήφιος, όπως και κάθε άλλος Σύρος».
«Η απόφασή μου θα βασιστεί τότε στην ικανότητά μου να δράσω και θα εξαρτηθεί από το αν θα έχω τη στήριξη του συριακού λαού», κατέληξε.