Έντονη ανησυχία στη Διεθνή Κοινότητα από δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του διαθέτει βόμβα υδρογόνου, κάτι το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, δείχνει ότι το πρόγραμμα πυρηνικών εξοπλισμών της Πιονγκγιάνγκ έχει εξελιχθεί σημαντικά.
2'

Η Βόρεια Κορέα είναι ήδη «ένα ισχυρό κράτος που διαθέτει πυρηνικό όπλο και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ατομική βόμβα και βόμβα υδρογόνου, προκειμένου να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία επαρκώς», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιθεώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Τις δηλώσεις του αυτές επικαλείται σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις δοκιμές ατομικής βόμβας, το 2006, το 2009 και το 2013. Οι δοκιμές αυτές προκάλεσαν την επιβολή διεθνών κυρώσεων.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει και στο παρελθόν αφήσει να εννοηθεί ότι διαθέτει «πιο ισχυρά» όπλα. Ωστόσο στις νέες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη γίνεται μια πιο άμεση αναφορά στη βόμβα υδρογόνου.

Η Πιονγκγιάνγκ προβαίνει συχνά σε δηλώσεις όσον αφορά στις πυρηνικές της δυνατότητες, οι οποίες δε μπορούν ωστόσο να επαληθευτούν. Με ιδιαίτερη έμφαση συχνά δηλώνει ότι έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο ωστόσο οι περισσότεροι ειδικοί κρίνουν αδύνατο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Το 2003 η Πιονγκγιάνγκ αποχώρησε από τη διεθνή Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών όπλων, η οποία έχει στόχο να αποτρέψει την εξάπλωση της κατασκευής πυρηνικών όπλων και της πιθανής χρήσης τους. Μετά την απόσυρση της Πιονγκγιάνγκ, ξεκίνησαν εξαμερείς συνομιλίες για να αμβλυνθεί η απειλή που θέτει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Πιονγκγιάνγκ μέσω διαπραγματεύσεων με την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Το 2005 η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι είναι πυρηνική δύναμη, προκαλώντας ανησυχίες στη Διεθνή Κοινότητα, ενώ σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε επιπλέον δοκιμές σε πυρηνικά όπλα και χωρίς προειδοποίηση αποσύρθηκε από τις εξαμερείς συνομιλίες.

Σχετικές ειδήσεις