Ένας μήνας από το χτύπημα στο Παρίσι: Τα λεπτά που άλλαξαν για πάντα την Ευρώπη (pics+vid)
Τα βίντεο ντοκουμέντα, οι εφιαλτικές στιγμές των θυμάτων, οι μάχες των αστυνομικών με τους τρομοκράτες και η επόμενη μέρα για τη Γιηραιά Ήπειρο
Επιμέλεια: Κολιοφούτη Ελένη
Οι επιθέσεις το βράδυ της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου 2015, με πυροβολισμούς και εκρήξεις σε μπαρ, εστιατόρια, μια αίθουσα συναυλιών και ένα κατάμεστο στάδιο, έριξαν μια βαριά σκιά στη γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τίποτα πια δεν είναι το ίδιο στο Παρίσι! Ένα μήνα μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις η «πόλη του φωτός» μοιάζει ακόμα μουδιασμένη. Ο κόσμος είναι συγκλονισμένος και φοβισμένος, ενώ κυριαρχεί η καχυποψία και η ξενοφοβία.
Οι βόλτες στα μαγαζιά έχουν μειωθεί, τα εμπορικά, τα μουσεία, τα πάρκα, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, τα γήπεδα, όλα κινούνται υπό τη σκιά της τρομοκρατίας, ενώ κατακόρυφη είναι η πτώση στον τουρισμό.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε κάθε γωνιά της πόλης, στο μετρό, σε σταθμούς λεωφορείων, σε στάδια, σε «κακόφημες» γειτονιές.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη, για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υψώνει φράχτες μεταξύ των χωρών. Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που έκλεισε τα σύνορα της. Ακολούθησε το Βέλγιο βάζοντας ειδικούς ελέγχους στα σύνορα του με Γαλλία. Στα σύνορα δηλαδή μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ. Ο Φρανσουά Ολάντ βέβαια στην πραγματικότητα έκλεισε τα γαλλικά σύνορα για να μη διαφύγουν οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι και όχι για να μην έλθουν άλλοι πρόσφυγες. Όμως η απόφαση αυτή ερμηνεύθηκε ως το κλείσιμο της πόρτας σε πρόσφυγες και μετανάστες και όχι αδίκως καθώς το προσφυγικό ζήτημα μαστίζει την Ευρώπη.
Ο κίνδυνος περιστολής ατομικών ελευθεριών, με τη σύμφωνη γνώμη των φοβισμένων Ευρωπαίων πολιτών, είναι ορατός. Όπως ακριβώς και στην Αμερική.
Ένα μήνα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα ένα είναι σίγουρο: ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν είναι πια η ίδια και οι εξελίξεις θα το επιβεβαιώσουν. Ήδη άρχισε η συζήτηση για έξοδο χωρών από τη ζώνη Σένγκεν – μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - ενώ στη Γαλλία κυριαρχεί το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν. Τα γεγονότα θα είναι καταιγιστικά και θα διαμορφώσουν μια Ευρώπη εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε.
Το χρονικό των επτά επιθέσεων – Τα 23 λεπτά που αιματοκύλησαν το Παρίσι
Στους 132 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις, ενώ στους 352 ανήλθαν οι τραυματίες. Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι οκτώ δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Ωστόσο, ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής της σχετικής έρευνας σημείωσε ότι υπάρχουν πιθανόν συνεργοί των δραστών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.
Στις 21:20 έγινε η πρώτη έκρηξη με ανατίναξη ενός καμικάζι έξω από το γήπεδο «Stade de France», κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.
Ήταν συγκεντρωμένα περίπου 80.000 άτομα και ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών.
Στις 21:25 5΄αργότερα, οι πρώτοι πυροβολισμοί στο 10ο διαμέρισμα ανατολικά στο Παρίσι στο αίθριο μιας πιτσαρίας. Πέντε άτομα έπεσαν νεκρά από τις ριπές.
Στις 21:30, για ακόμα μια φορά 5' αργότερα, δεύτερη ενέργεια καμικάζι έξω από το Στάδιο.
Στις 21:38, επιστροφή στο κέντρο του Παρισιού (Rue de Charonne) στο 11ο διαμέρισμα νέα επίθεση σε εστιατόρια, στα τραπεζάκια έξω, με 19 νεκρούς σύμφωνα με το υπουργείο.
Στις 21:43, 5λεπτά αργότερα νέα έκρηξη πάντα στο 11ο ( Boulevard Voltaire) μπροστά στο νούμερο 253 κοντά στην πλατεία του Έθνους (place de la Nation).
Στις 21:50 αρχή της επίθεσης στο Μπατακλάν στο ίδιο μπουλεβάρτο Βολτέρ, αλλά στο νούμερο 50, όπου ευρίσκεται η ιστορική για την πρωτεύουσα αίθουσα συναυλιών. Η απόσταση από την προηγούμενη επίθεση είναι μόλις 2 χιλιόμετρα 5' με αυτοκίνητο.
Στο Μπατακλάν η επίθεση των τρομοκρατών διήρκεσε 3 ώρες έως την έφοδο των ειδικών μονάδων της αστυνομίας.
Στις 21:53 Τρίτη ενέργεια καμικάζι και πάλι στο Στάδιο.
Αποχωρώντας από το στάδιο του Παρισιού τραγουδούν όλοι μαζί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
Αυτοί είναι οι 5 τρομοκράτες
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι τρομοκράτες και οι συνεργοί τους.
Πέντε από τους εφτά τρομοκράτες που αιματοκύλησαν το Παρίσι και σκοτώθηκαν την νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015 έχουν πλέον ταυτοποιηθεί από τις γαλλικές αρχές.
-Θέατρο Μπατακλάν
Τρεις ήταν οι δράστες που αιματοκύλησαν το θέατρο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ροκ συναυλία. Και οι τρεις είναι νεκροί: Δύο ανατινάχθηκαν με τα γιλέκα που φορούσαν, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών.
Ομάρ Ισμαήλ Μουσταφαί
Σαμί Αμουμίρ
Λεωφόρος Βολτέρ
Ο Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ, που αναφέρεται και ως Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, 31 ετών, είναι ένας από τα τρία αδέρφια που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις. Εχει ταυτοποιηθεί σαν ο άνθρωπος που νοίκιασε ένα αυτοκίνητο SEAT που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις. Πυροδότησε το γιλέκο αυτοκτονίας που φορούσε στο Comptoir Voltaire καφέ, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά έναν περαστικό.
Σαλάχ Αμπντεσλάμ
Σύμφωνα με πηγές των γαλλικών αρχών ο άνθρωπος που έσπειρε το θάνατο στο Παρίσι φέρεται να κατάφερε να εγκαταλείψει τη Γαλλία και βρίσκεται στη Συρία.
Τον σταμάτησαν σε έλεγχο, έλεγξαν τα στοιχεία του και τον άφησαν να φύγει.
Stade de France
Τρεις καμικάζι αυτοκτονίας σκοτώθηκαν γύρω από το στάδιο, πυροδοτώντας τα γιλέκα τους. Ένας ήταν ο Μπιλάλ Χαντφί, ηλικίας 19 ή 20 ετών, που ζούσε στο Βέλγιο.
Αχμέντ Αλμοχαμέντ
Δεύτερος ο 25χρονος Αχμέντ Αλμοχαμέντ. Πρόκειται για τον άντρα, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στον τόπο όπου ανατινάχθηκε. Ο άντρας είχε περάσει και είχε καταγραφεί ως πρόσφυγας στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου.
Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για να εντοπιστούν οι δράστες του Παρισιού, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.