Αρχίζουν τη Δευτέρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σερβίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατή μετά την άρση των αντιρρήσεων, πριν από δύο εβδομάδες, από την πλευρά της Γερμανίας η οποία, μέχρι πρόσφατα, ζητούσε επίμονα να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο.
Η επίσημη τελετή έναρξης των διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, όπου το Λουξεμβούργο ως προεδρεύουσα χώρα θα ενημερώσει την σερβική κυβερνητική αντιπροσωπεία για το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων του διαπραγματευτικού πλαισίου.
Τα πρώτα κεφάλαια θα είναι το 32ο, που αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και το κεφάλαιο 35, που αφορά τις σχέσεις με το Κόσοβο, ενώ από τον Ιανουάριο θα τεθούν προς συζήτηση αλλά δύο κεφάλαια ·το 23 και το 24 που έχουν να κάνουν με θέματα δικαιοσύνης και βασικών ελευθεριών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Σέρβων αναλυτών, που βασίζονται σε αναγγελίες από τις Βρυξέλλες, το κεφάλαιο 35 θα παραμείνει ανοιχτό έως το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα αποτελεί πάντα απειλεί για την συνέχιση των.
"Το κεφάλαιο 35 θα είναι το δυσκολότερο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις. Εάν η Ε.Ε. διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο κεφάλαιο αυτό θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις και για όλα τα άλλα κεφάλαια" αναφέρει σε δήλωσή της η συντονίστρια του σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Νατάσα Ντραγκόιλοβιτς.
Κατά γενική εκτίμηση οι αναλυτές στη Σερβία πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι μία επίπονη, μακροχρόνια διαδικασία, από την οποία δεν θα λείψουν οι πιέσεις ή ακόμη και οι εκβιασμοί σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου.
Αντίθετα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίζεται αισιόδοξος. Μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Επίτροπο αρμόδιο για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις επιτυχώς μέχρι το 2019 και να ανοίξει ο δρόμος για να καταστεί μέχρι το 2022, η Σερβία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ερωτηθείς για το κεφάλαιο 35 και το γεγονός ότι θα παραμείνει ανοιχτό καθ' όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στη διαδικασία και δεν θα τεθεί ζήτημα αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Για το συγκεκριμένο θέμα απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανέφερε ωστόσο με νόημα ότι η δυναμική της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τους πολιτικούς της Σερβίας και κατά πόσο έχουν επαφή με την κοινή γνώμη. Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές ως προτροπή στην κυβέρνηση να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για κάθε ενδεχόμενο στο θέμα του Κοσόβου.