Reuters: 196 χώρες δεσμεύθηκαν στο Παρίσι ότι θα σώσουν τον πλανήτη!
«Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία ή οποία είναι και δίκαιη», υποστήριξε μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και ανέφερε πως: «Η συμφωνία έρχεται στο τέλος ενός από τους πιο ζεστούς χρόνους και μετά από προσπάθειες τεσσάρων χρόνων που καταβάλει ο ΟΗΕ, διάστημα στο οποίο συχνά τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών ήταν πάνω από το μέλλον των φτωχών».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, το κείμενο των 31 σελίδων που συζητείται αυτήν την ώρα, θέτει ως κεντρικό στόχο τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα «αρκετά κάτω» από τους δύο βαθμούς Κελσίου, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να «προσπαθήσει να τη μειώσει» ακόμα περισσότερο, στον 1,5 βαθμό.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει πως μέσα στο δεύτερο μισό του αιώνα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πετύχουν μια ισορροπία ανάμεσα στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση.
Για τους περιβαλλοντολόγους αυτό μεταφράζεται σε μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα.
Ποια όμως είναι η άποψη των ισχυρών του πλανήτη για όλα αυτά;
Στο τελικό σχέδιο προβλέπεται πως οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια το λιγότερο 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να μπορέσει ο αναπτυσσόμενος κόσμος να στραφεί σε καθαρότερες μορφές ενέργειας και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που φέρνει η αλλαγή του κλίματος.
Ενδιαφέρον επίσης έχει και το ότι ενώ το σχέδιο αναγνωρίζει ότι πολλές νησιωτικές και άλλες ευάλωτες χώρες θα αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, δεν προβλέπει σύστημα για την απόδοση οικονομικών αποζημιώσεων.
Επίσης ενδιαφέρον έχει και το ότι αν και το σχέδιο διατηρεί τον διαχωρισμό πλούσιων και μη χωρών, πλέον θα πρέπει να συνδράμουν οικονομικά – εθελοντικά και οι αναδυόμενες οικονομίες.
Πάντως δεν υπάρχει περιθώριο να μην εφαρμοστεί το νέο αυτό σχέδιο. Ήδη ο πλανήτης είναι περίπου έναν βαθμό Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.