Ευρωπαϊκό φορέα για τη φύλαξη των συνόρων προτείνει η Κομισιόν
Σύμφωνα με τον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη κοινοτικό αξιωματούχο, «πολύ σπάνια» θα συμβεί ο ευρωπαϊκός αυτός φορέας, που θα απασχολεί περί τα 1500 άτομα, να κληθεί να παράσχει τις υπηρεσίες του σε ένα κράτος μέλος. Πιο σημαντικό θεωρεί ο νέος αυτός φορέας να αναλύει διαρκώς την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα προκειμένου να αποσοβηθούν οι κρίσεις. «Η εμπειρία με την Ελλάδα δείχνει ότι εάν κανείς περιμένει πάρα πολύ, η κατάσταση ξεφεύγει εντελώς από τον έλεγχο. Η μιζέρια που βλέπουμε σήμερα οφείλεται στο ότι αφήσαμε να εκδηλωθούν τα προβλήματα», παρατηρεί.
Ο Τίμερμανς σημειώνει ότι «οι συνοριοφύλακες θα προέρχονται από μια δεξαμενή από εθνικούς τελωνειακούς οι οποίοι θα αποστέλλονται από τον φορέα από κοινού με το εμπλεκόμενο κράτος». «Αλλά το πάνω χέρι το έχει ο φορέας, αυτή είναι η συμφωνία» αναφέρει ο Επίτροπος.
Ερωτώμενος αν φοβάται ότι τα κράτη μέλη θα απορρίψουν το σχέδιο της Επιτροπής, ο Τίμερμανς αναφέρει ότι «σίγουρα θα υπάρξει κριτική. Θα ήθελα όμως να ρωτήσω το εξής τους ευρωπαίους ηγέτες: Τι σκοπεύετε να κάνετε; Όλοι οι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Oρμπάν, αναγνωρίζουν ότι τα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα. Όλοι λένε ότι είναι έτοιμοι γι’ αυτό, ακόμα και τα κράτη μέλη που δεν υποδέχονται κανένα πρόσφυγα. Η Κομισιόν έρχεται τώρα με μια πρόταση που καθιστά δυνατή την καλύτερη φύλαξη. Εάν οι ηγέτες έχουν κάποιο σχέδιο, ακόμα καλύτερα. Δεν έχω όμως ακούσει τίποτα τέτοιο».
Ο Τίμερμανς αναφέρει επίσης ότι στην ανάλυσή του «δεν υπάρχουν εθνικά εξωτερικά σύνορα».
«Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης. Άρα είναι κάτι περισσότερο από λογικό ότι η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη» τονίζει ο Τίμερμανς επισημαίνοντας πως «έχουμε ένα κολοσσιαίο πρόβλημα με τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλιώς δεν θα είχαν φτάσει σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα στα γερμανικά σύνορα τους τελευταίους έντεκα μήνες».
Ερωτώμενος «γιατί θα πετύχει μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή/ακτοφυλακή εκεί που απέτυχε η ελληνική» ο Τίμερμανς αναφέρει τα εξής: «Πρέπει να δεις την μεγάλη εικόνα. Σημείο πρώτο: Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ταυτοποιήσει τους πρόσφυγες και να κάνει δακτυλοσκοπήσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει, εκεί είναι που θα βοηθήσουμε. Αλλιώς κανείς δεν γνωρίζει ποιος έχει δικαίωμα για άσυλο. Σημείο δεύτερο: Όσοι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα πρέπει να επαναπροωθούνται και αυτό θα είναι ανάμεσα στα καθήκοντα του νέου φορέα. Σημείο τρίτο: Οι δουλέμποροι αλωνίζουν σχεδόν στην θάλασσα λόγω της έλλειψης λιμενοφυλάκων και ο φορέας θα καλύψει και αυτό το κενό. Σημείο τέταρτο: Η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες. Διότι έχεις δίκιο. Από την στιγμή που βρίσκονται όλοι τους σε σκάφη, δεν μπορείς εύκολα να τους στείλεις πίσω.
Η πρότασή μου για μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή αποτελεί τμήμα αυτού του μεγαλύτερου οικοδομήματος, ένα ουσιώδες μάλιστα τμήμα. Η καλύτερη φύλαξη των συνόρων θα ελαφρύνει σημαντικά την πίεση προς την Ευρώπη. Σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό, αυτοί που καταφθάνουν εδώ δεν είναι Σύροι που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο αλλά άτομα από το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Άτομα που είναι σαφές ότι δεν έχουν δικαίωμα για προστασία».
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η ιστοσελίδα Euobserver αναφέρει ότι σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί στην τελική της μορφή αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο, ο νέος αυτός οργανισμός θα αντικαταστήσει τη FRONTEX και θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε καταστάσεις κρίσης στα εξωτερικά σύνορα, ακόμα και όταν δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ή ακόμα και εάν το τελευταίο κρίνει ότι δεν είναι απαραίτητη πρόσθετη παρέμβαση. Για να μπορέσει ένα κράτος μέλος της ΕΕ να εμποδίσει μία τέτοια παρέμβαση θα απαιτείται αντίστροφη ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, η οποία αναλογεί στα τρία τέταρτα των ψήφων.
Η νέα αυτή ευρωπαϊκή δύναμη θα διαθέτει τουλάχιστον 1500 φύλακες, το κόστος της αναμένεται να ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο (διπλάσιο σε σχέση με τη FRONTEX), ενώ θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς επίσης και να βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου, το οποίο θα χρησιμοποιείται από αυτούς που επιστρέφουν στις πατρίδες τους και δε διαθέτουν διαβατήριο, σημειώνει η ιστοσελίδα.
Σύμφωνα τέλος με διπλωματική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα EurActiv «στην ιδέα αυτή θα εναντιωθούν τα περισσότερα κράτη αφού μία τέτοια λύση υπεισέρχεται πολύ στις εσωτερικές τους υποθέσεις», ενώ μία άλλη πηγή σχολιάζει ότι «η Επιτροπή δοκιμάζει τα όριά μας».