Η Ισπανία στις κάλπες: Τι σηματοδοτεί η εκλογική μάχη για την Ευρώπη

Τίτλους τέλους στο δικομματισμό φαίνεται πως θα βάλουν οι σημερινές εκλογές στην Ισπανία
5'

ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ... ΝΗΜΑ - ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς το πρωί οι Ισπανοί. Είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη για το 2015 και όπως όλα δείχνουν θα είναι καθοριστικές τόσο για τους κατοίκους της Ιβηρικής χερσονήσου όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Για περισσότερο από 40 χρόνια στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας κυριάρχησαν δύο κόμματα, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό, τα οποία εναλλάσσονταν μέχρι σήμερα στην εξουσία.

Για τον ισπανικό λαό, συντηρητικοί και σοσιαλιστές ευθύνονται εξίσου για την οικονομική κρίση και τα κάθε λογής οικονομικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, ενώ πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η έκβαση των εκλογών παραμένει ανοιχτή.

Ο φιλελεύθερος Αλμπέρτ Ριβέρα ανακοίνωσε πάντως ότι θα αρνηθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ οι Podemos έχουν αποκλείσει εκ των προτέρων τη στήριξη μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι.

Τα προφίλ των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές

Λαϊκό Κόμμα

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ευαγγελίζεται την αργή επιστροφή στην ανάπτυξη, ωστόσο η ανεργία παραμένει σε επίπεδα άνω του 20% και πολλοί είναι εκείνοι που πλήττονται από τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση.

Λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δεσμεύτηκε για μειώσεις φόρων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται.

Οι Ισπανοί ηλικίας άνω των 55 ετών πιθανότατα θα στηρίξουν το κυβερνών, κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, σε αντίθεση με τους νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους. Αυτό άλλωστε αποκαλύπτουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Θα δούμε ποιος θα έχει τη μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη, και αυτό το κόμμα πρέπει να βρει μεγαλύτερη υποστήριξη ώστε να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση», είπε ο Ραχόι σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Ωστόσο και ο ίδιος έχει αντιληφθεί ότι δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς να συμπήξει συμμαχίες

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

Ο αρχηγός του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσες, ευελπιστεί να αλλάξει τα πάντα στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας.

Στην κορυφή της ατζέντας του βρίσκεται η καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ είναι υπέρ της κατάργησης της ασυλίας των πολιτικών.

«Σύμμαχός μου είναι ο δρόμος και οι ακτιβιστές του κόμματος», δηλώνει ο Πέδρο Σάντσες.

Podemos (Μπορούμε)

Το νεαρό κόμμα Podemos γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των αγανακτισμένων κατά της λιτότητας και τοποθετείται αριστερά του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE).

Το Podemos, του οποίου ηγείται ο πανεπιστημιακός Πάμπλο Ιγκλέσιας, υποστηρίζεται από Ισπανούς που είναι δυσαρεστημένοι από την κατάσταση της χώρας, όπου πάνω από το 23% του ενεργού πληθυσμού βρίσκεται ακόμη στην ανεργία εξαιτίας της βαθιάς κρίσης, καθώς και από τα σκάνδαλα διαφθοράς, που πλήττουν κυρίως το πολιτικό κατεστημένο.

Σχεδόν 42% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του Podemos διευκρινίζουν πως κάνουν αυτή την επιλογή επειδή είναι «απογοητευμένοι» από τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο 33% θα το ψήφιζαν λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων.

Το Podemos συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και ανήκει στην ίδια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, την ομάδα δηλαδή που υποστήριξε την υποψηφιότητα Τσίπρα.

Ciudadanos (Πολίτες)

Ο Αλμπέρτ Ριβέρα, επικεφαλής των Ciudadanos, συνέκρινε την άνοδο του κεντροδεξιού κόμματός του στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία με τη νικηφόρα άνοδο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Justin Trudeau, του νέου πρωθυπουργού του Καναδά.

Οι Ciudadanos ιδρύθηκαν το 2006 στην Καταλονία για να αντιτεθούν στην τάση για ανεξαρτησία σε αυτή την πλούσια περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας.

Η φιλοδοξία της Καταλονίας να αποκτήσει την ανεξαρτησία της συγκρίνεται συχνά με εκείνην του Κεμπέκ στον Καναδά.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως την εκλογική πρωτιά θα εξασφαλίσει το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Οι συντηρητικοί του Μαριάνο Ραχόι είναι πρώτοι με 25,3%-29,9%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι σοσιαλιστές με 21%-22%. Το κόμμα Ciudadanos που κατείχε μέχρι πρόσφατα τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει πλέον την τρίτη με ποσοστό 18%-19,6%. Αμέσως μετά ακολουθεί το κίνημα Podemos με 17%-19,1%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία και πιθανότατα η Ισπανία θα οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Νέα σελίδα για την Ευρώπη ή παραμονή στο φόβο

Αυτές οι εκλογές είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής στην πολιτική ιστορία της Ισπανίας. Από το 1978, όταν αποκαταστάθηκε η δημοκρατία μετά από 40 χρόνια δικτατορίας, ο δικομματισμός συνεχίζεται μέχρι και σήμερα αδιάκοπα.

Οι οικονομικοπολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, στην Ευρώπη έδωσαν την ευκαιρία σε νέα κόμματα να αναπτυχθούν. Κόμματα με διαφορετικές πολιτικές, με εναλλακτική προσέγγιση των καταστάσεων και ριζοσπαστικές προτάσεις.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία θα αποκαλύψει αν οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν σελίδα και να γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές λιτότητας που υπαγορεύονται από το πρυτανείο των Βρυξελλών ή θα παραμείνουν και αυτοί φοβισμένοι απέναντι στους ισχυρούς της Ε.Ε.

Αν στις αρχές του 2015 το πολιτικό στοίχημα ήταν η αμφισβήτηση της πολιτικής λιτότητας, στο τέλος του χρόνου το στοίχημα είναι η αμφισβήτηση ή η διάσωση της Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις