Λονδίνο: Γιατί κρέμασαν σωστική λέμβο μέσα σε εκκλησία;
Φόρος τιμής στους εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πραγματοποιούν καθημερινά τον επικίνδυνο διάπλου
Η εικαστική εγκατάσταση που παρουσιάστηκε σήμερα έχει τίτλο «Μάχη» και είναι δημιούργημα της Βρετανίδας καλλιτέχνιδας Αραμπέλα Ντόρμαν που την κρέμασε πάνω από το κλίτος της εκκλησίας Σεντ Τζέιμς στο Πικαντίλι, μία από τις πλέον τουριστικές συνοικίες του Λονδίνου.
Τρία πορτοκαλί σωσίβια διάσωσης –δύο για ενήλικες κι ένα σε παιδικό μέγεθος– κρέμονται από τη λέμβο, η οποία είναι αναποδογυρισμένη καθώς έχει ανατραπεί.
«Συνδέουν αυτό το έργο με την ιστορία της Αγίας Οικογένειας των Χριστουγέννων και την διαφυγή από την Αίγυπτο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αραμπέλα Ντόρμαν.
«Πρόκειται για την ιστορία μιας ολιγομελούς οικογένειας που έφυγε για να γλιτώσει από τον πόλεμο και τους διωγμούς» προσέθεσε η ίδια.
«Είδα την ιστορία των Χριστουγέννων να διαδραματίζεται στις παραλίες» τόνισε. Η Αραμπέλα Ντόρμαν μετέφερε με το ταχυδρομείο τη βάρκα και τα σωσίβια έπειτα από μια επίσκεψη στο νησί της Λέσβου τον Σεπτέμβριο.
Η γκρι βάρκα ήταν σχεδιασμένη για να μεταφέρει έως και 15 ανθρώπους, αλλά κατά τον διάπλου της μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών ακτών μετέφερε 62 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Σύρους πρόσφυγες.
Το πλεούμενο άρχισε να βάζει νερά, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να το εγκαταλείψουν. Η απουσία ανθρώπων σε αυτήν την εικαστική εγκατάσταση «αντικατοπτρίζει την εφήμερο χαρακτήρα της ανθρώπινης ζωής και αποτίει φόρο τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα κατά τη διάρκεια του διάπλου», αναφέρεται στην παρουσίαση του έργου.
«Οι κληρικοί και οι πιστοί θα προσευχηθούν στις λειτουργίες των Χριστουγέννων παρούσης αυτής της βάρκας και θα ψάλουν χριστουγεννιάτικους ύμνους γνωρίζοντας ότι η ιστορία των Χριστουγέννων είναι τόσο μια ιστορία βίας, όσο και αγάπης» υπογράμμισε στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC Radio 4 η Λούσι Ουίνκετ, η εφημέριος του ναού του Σεντ Τζέιμς.
Η Αραμπέλα Ντόρμαν, που έχει εργαστεί κατά το παρελθόν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, συγκέντρωσε δωρεές για να μπορέσει να φιλοτεχνήσει το έργο, που θα εκτίθεται έως την 8η Φεβρουαρίου.