Η θρυλική μαστροπός Μαντάμ Κλοντ «πήρε» μαζί της τα «ροζ» μυστικά της Γαλλίας

Η «Μαντάμ Κλοντ» ή Φερνάντ Γκριντέ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, η θρυλική μαστροπός που διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα δίκτυα πορνείας τις δεκαετίες του 1960-70, πέθανε το περασμένο Σάββατο (19/12) σε ηλικία 92 ετών.
2'

Η «Μαντάμ Κλοντ» ή Φερνάντ Γκριντέ, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, η θρυλική μαστροπός που διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα δίκτυα πορνείας τις δεκαετίες του 1960-70, πέθανε το περασμένο Σάββατο (19/12) σε ηλικία 92 ετών.

Η Γκριντέ απεβίωσε σε νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου νοσηλευόταν τα δύο τελευταία χρόνια.

«Ήταν πολύ κουρασμένη», ανέφερε ένας συγγενής της που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η Μαντάμ Κλοντ διεύθυνε για περισσότερα από 20 χρόνια ένα δίκτυο αποτελούμενο από σχεδόν 500 γυναίκες και λίγους νεαρούς άνδρες που πουλούσαν τις «υπηρεσίες» τους, έναντι 10.000-15.000 φράγκων κάθε νύχτα (1.500-2.300 ευρώ). Το ποσοστό της ίδιας ανερχόταν στο 30%.

Ο «στόχος» της; Να κάνει «πιο ωραία τη ζωή» με κοπέλες που δεν παρέπεμπαν σε ιερόδουλες και με πελάτες στις πιο υψηλές σφαίρες: πολιτικούς και αρχηγούς κρατών, όπως ο σάχης του Ιράν ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, διάσημους σταρ του κινηματογράφου και επιχειρηματίες όπως το αφεντικό της Fiat, ο Τζοβάνι Ανιέλι.

Σε αντάλλαγμα για τις εκμυστηρεύσεις των πελατών στα «κορίτσια» της, η Μαντάμ Κλοντ είχε εξασφαλίσει υψηλή προστασία, όπως αυτή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας, της πρώην Sdece. Όμως η άνοδος του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν στην εξουσία και η εντατικοποίηση της καταπολέμησης της πορνείας στα μέσα της δεκαετίας του '70 σήμαναν το τέλος της προστασίας αυτής. Η Γκριντέ διέφυγε στις ΗΠΑ αλλά δεν γλίτωσε: καταδικάστηκε και φυλακίστηκε πολλές φορές, μέχρι το 1990, αφού είχε συγκροτήσει ένα νέο δίκτυο.

«Πήρε μαζί της μυστικά της κρεβατοκάμαρας και μυστικά του κράτους. Ήταν ένας θρύλος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού, Κλοντ Κανσέ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Τμήμα Ηθών».

Όπως υπενθύμισε, η ζωή της χωρίστηκε σε δύο περιόδους: εκείνη κατά την οποία η ίδια και οι πανέμορφες γυναίκες της έχαιραν προστασίας, κατά τη δεκαετία του 1960, και εκείνη κατά την οποία βρέθηκε κατηγορούμενη για φοροδιαφυγή, σαν τον Αλ Καπόνε, πριν πέσει στα δίχτυα της Μαρτίν Μοντέιγ, της αρχηγού της αστυνομίας ηθών χρόνια αργότερα.

«Θυμάμαι, όταν ήμουν νεαρός επιθεωρητής στο Τμήμα Ηθών, τη δεκαετία του '60, στο ξεκίνημά μου, ότι μας ενημέρωνε. Και είχαμε την αποστολή να συγκεντρώνουμε τις εκμυστηρεύσεις της, προκειμένου να ενημερώνουμε για παράδειγμα για τις αισχρότητες του ενός και του άλλου, διασημοτήτων ή πολιτικών. Και να κάνουμε έρευνες για τους μαστροπούς. Μέχρι που αυτό σταμάτησε γιατί εκείνη μιλούσε πολύ. Είμαι πεπεισμένος ότι είχε εργαστεί για τις μυστικές υπηρεσίες!», αφηγήθηκε ο Κανσέ.

Σχετικές ειδήσεις