Ομπάμα: «Προσεύχομαι για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής»
«Σε μερικές περιοχές της Μέσης Ανατολής όπου οι καμπάνες εκκλησιών έχουν σημάνει για αιώνες τη μέρα των Χριστουγέννων, φέτος θα μείνουν σιωπηλές», δήλωσε ο Ομπάμα, σημειώνοντας ότι «η κατάληψη από το Ισλαμικό Κράτος μερικών περιοχών σημαίνει ότι οι χριστιανοί που ζουν εκεί θα αναγκαστούν να εκφράσουν τα πιστεύω τους και να γιορτάσουν με διακριτικότητα».
«Αυτή η σιωπή αποτελεί τραγική μαρτυρία για τις ωμές πράξεις βιαιοπραγίας που έχουν υποστεί οι κοινότητες αυτές από το Ι.Κ.», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Ομπάμα έχει δεχθεί επικρίσεις στο κογκρέσο από Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι τον κατηγορούν για μη επαρκή μέτρα ασφάλειας σχετικά με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν περιοχές κατάληψης από το Ι.Κ. λόγω της βίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων αποτελείται από μουσουλμάνους που ζητούν άσυλο και στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων.
Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, έχει προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο όσων προσφύγων είναι χριστιανοί, κάτι που έχει προκαλέσει ειρωνικά σχόλια από τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τον Κρουζ, οι χριστιανοί πρόσφυγες δεν απειλούν την αμερικανική εθνική ασφάλεια όσο οι μουσουλμάνοι.
Στο μήνυμα που έστειλε από την Χαβάη, ο Ομπάμα είπε ότι ενώ αυτός και η σύζυγός του ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα την Παρασκευή, έχοντας «πάντα στο νου» το ότι «πολλοί από τους χριστιανούς ομόθρησκούς μας δεν χαίρονται του ίδιου δικαιώματος» να γιορτάσουν ανοιχτά. «Έχουμε στην καρδιά μας και το νου μας ιδιαίτερα εκείνα τα άτομα που έχουν εξαναγκαστεί σε φυγή από τις πατρογονικές τους εστίες από την απερίγραπτη βία και τις διώξεις», είπε.
Σύμφωνα με τον Ιρακινό χριστιανό βουλευτή Ίμαντ Γιοχάνα, το Ι.Κ. έχει εκδιώξει πάνω από 200.000 χριστιανούς από τη βόρεια περιοχή της Νινεβί, λίκνο της ανατολικής Ασσυριακής εκκλησίας. Κατά τον ίδιο, από το 2004 πολλοί χριστιανοί έχουν απαχθεί η δολοφονηθεί, ενώ οι εκκλησίες τους έχουν βομβαρδιστεί.
Όπως ανέφερε ο Ιρακινός βουλευτής, ο πληθυσμός των χριστιανών στο Ιράκ έχει πέσει από το 1,3 εκατομμύριο (απογραφή του 1997) σε περίπου 650.000.