Ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις οργής εξαπλώνονται στη Μέση Ανατολή (Pics & Vids)

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 47 «τρομοκράτες», μεταξύ των οποίων και τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, ηγετική μορφή της αμφισβήτησης εναντίον του καθεστώτος, προκαλώντας αγανάκτηση και εκδηλώσεις οργής στον σιιτικό κόσμο αλλά και βαθιά διπλωματική κρίση με την Τεχεράνη.
6'

Οι ισχυρότερες διαμαρτυρίες προήλθαν από το Ιράν, τη μεγάλη δύναμη του σιιτικού κόσμου που προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» για την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, ενώ έχουν ανακοινωθεί καλέσματα για να πραγματοποιηθούν σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Διαδηλωτές έριξαν χθες βράδυ βόμβες μολότοφ εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά ένα μέρος του κτιρίου, στο οποίο οι διαδηλωτές κατάφεραν να διεισδύσουν πριν απωθηθούν από την αστυνομία.

«Η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό της πρεσβείας», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. Στο Μασχάντ (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο σαουδαραβικό προξενείο.

Σαράντα άνθρωποι συνελήφθησαν μετά την επίθεση διαδηλωτών εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της ιρανικής πρωτεύουσας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

O πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χασάν Ροχανί δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Μασάντ, σε μια σειρά μηνυμάτων που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σήμερα.

Ο Ροχανί κατήγγειλε ότι «εξτρεμιστές» διέπραξαν τις «αδικαιολόγητες» επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει μερικές ώρες νωρίτερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για «τις επιθετικές δηλώσεις» της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι αποτελούν «κατάφωρη ανάμιξη στις υποθέσεις του Βασιλείου».

Λίγο αργότερα, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «αναίσχυντη» χώρα, ότι «διαμαρτύρεται για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την ώρα που η Τεχεράνη πραγματοποιεί εκτελέσεις «χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο» και είναι «η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί άλλους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Οι καταδικασμένοι -45 Σαουδάραβες, ένας Αιγύπτιος και ένας πολίτης του Τσαντ-, οι οποίοι είχαν δικασθεί για διάφορες υποθέσεις, εκτελέσθηκαν με σπαθί ή με σφαίρες σε 12 πόλεις του Βασιλείου. Οι περισσότεροι είχαν κατηγορηθει ως μέλη της Αλ Κάιντα.

Μετά την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, μερικές εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες διαδήλωσαν στη Σαουδική Αραβία, στην πόλη Κατίφ (ανατολικά) όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, κρατώντας φωτογραφίες του σιίτη ιερωμένου.



Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα δηλώνοντας «χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους σαουδάραβες πολιτικούς», δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε, «αυτός ο βασανισμένος ιερωμένος δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενταχθούν σε κάποιο ένοπλο κίνημα, ούτε συνωμοτούσε μυστικά και το μόνο που έκανε ήταν να διατυπώνει δημόσια επικρίσεις βασισμένες στον θρησκευτικό ζήλο».

Καταφερόμενος προφανώς εναντίον των δυτικών συμμάχων της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαμενεΐ επέκρινε «τη σιωπή των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφορικά με την εκτέλεση.

«Γιατί σιωπούν αυτοί που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Γιατί αυτοί που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν την ελευθερία και τη δημοκρατία, στηρίζουν αυτή τη σαουδαραβική κυβέρνηση;», δήλωσε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι «κοινοτικές εντάσεις» στη Σαουδική Αραβία μπορεί να ενταθούν «σε μια περίοδο που επείγει να κατευνασθούν».



«Ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών»

Ο σεΐχης Νιμρ αλ-Νιμρ, 56 ετών, σφοδρός επικριτής της σουνιτικής δυναστείας των αλ-Σαούντ, ήταν στην πρωτοπορία του κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε στην ανατολική Σαουδική Αραβία, όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σιιτικής μειονότητας, το 2011, μετά τις κινητοποιήσεις της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης».

Η κοινότητα αυτή, η οποία είναι συγκεντρωμένη στην πλούσια σε πετρέλαιο ανατολική επαρχία, διαμαρτύρεται ότι είναι περιθωριοποιημένη στη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι σουνίτες.

Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ «θα προκαλέσει την οργή των νέων» σιιτών στη Σαουδική Αραβία, προειδοποίησε ο αδελφός του, ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ. «Θα υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του βασιλείου και στο εξωτερικό, αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι ειρηνικές», πρόσθεσε.

Ο σεΐχης Νιμρ είχε καταδικασθεί σε θάνατο τον Οκτώβριο του 2014 από δικαστήριο του Ριάντ για τρομοκρατία, προτροπή σε στάση κατά του καθεστώτος, ανυπακοή στον μονάρχη και κατοχή όπλων. Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει τη δίκη ως «άδικη».

Η σύλληψή του τον Ιούλιο του 2012 είχε ήδη προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις.

Για τον Φίλιπ Λούθερ, διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, η εκτέλεσή του δείχνει πως οι σαουδαραβικές Αρχές «χρησιμοποιούν τις εκτελέσεις για να ξεκαθαρίζουν πολιτικούς λογαριασμούς χαρακτηρίζοντας τις ως αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας».

Για την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, «η υπόθεση αυτή έχει τη δυναμική να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τις θρησκευτικές εντάσεις που ήδη έχουν προκαλέσεις σημαντικά προβλήματα στην περιοχή».

Στο Μπαχρέιν, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει σιίτες διαδηλωτές.



«Θα χυθεί αίμα»

Στο Ιράκ, εκατοντάδες άνθρωποι εξέφρασαν την οργή τους στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα. Ένας ηγέτης του σιιτικού κόμματος Ντάουα, που βρίσκεται στην εξουσία, ζήτησε να κλείσει η σαουδαραβική πρεσβεία που άνοιξε και πάλι πρόσφατα στη Βαγδάτη ή να εκτελεσθούν σαουδάραβες «τρομοκράτες» που κρατούνται στη χώρα.

Στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον των σιιτών ανταρτών, η ένωση θεολόγων που συνδέεται με τους αντάρτες καταδίκασε την εκτέλεση και προειδοποίησε για «μια συντριπτική επανάσταση».

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε την εκτέλεση ως «έγκλημα μίσους που διαπράχθηκε στη βάση ψευδών ισχυρισμών».

Μεταξύ των προσώπων που εκτελέσθηκαν χθες περιλαμβάνονται επίσης σουνίτες τζιχαντιστές καταδικασμένοι για επιθέσεις το 2003 και το 2004, ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει η Αλ-Κάιντα. Μεταξύ αυτών είναι ο Φάρες αλ-Σουβάιλ, που τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης έχουν παρουσιάσει ως θρησκευτικό ηγέτη της Αλ-Κάιντα στη Σαουδική Αραβία και ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2004.

Το 2011 οι Αρχές δημιούργησαν ειδικά δικαστήρια για να δικάσουν δεκάδες Σαουδάραβες και ξένους που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σ' ένα κύμα αιματηρών επιθέσεων της Αλ-Κάιντα, (περισσότεροι από 150 νεκροί), στο Βασίλειο την περίοδο ανάμεσα στο 2003 και το 2006.

Ο σημερινός πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Νάγεφ, ο οποίος είχε γλιτώσει από επίθεση, ηγήθηκε της καταστολής. Την 1η Δεκεμβρίου, η Αλ-Κάιντα είχε απειλήσει ότι «θα χυθεί αίμα» αν το Ριάντ αποφάσιζε να εκτελέσει τους κρατούμενους τζιχαντιστές.

Σχετικές ειδήσεις