Wall Street Journal: Το 2016 θα απειληθεί η ευρωπαϊκή ενότητα
Το 2016 ίσως είναι μια καταστροφική χρόνια για την συνοχή της Ευρωπαϊκή Ένωσης και την οικονομική πολιτική, υποστηρίζει η Wall Street Journal, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το 2015 δημιούργησε τα πρώτα προβλήματα που ίσως είναι μοιραία.
«Ο πόλεμος στη Συρία έχει ρίξει «βαριά σκιά» στην Ευρώπη, πυροδοτώντας τρομοκρατικές επιθέσεις και μια προσφυγική κρίση εκτός ελέγχου. Ο έλεγχος των συνόρων, για πολλούς, μια πολιτική του παρελθόντος, έχει τεθεί ξανά στο προσκήνιο καθώς πολλοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η Συνθήκη της Σένγκεν, κάποτε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο» αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας στα προβλήματα, την ουκρανική κρίση, την εκ νέου κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία και φυσικά την εύθραυστη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.
«Οι οικονομικές αδυναμίες παραμένουν σε ορισμένες χώρες, με τη μορφή υψηλού χρέους και εύθραυστων τραπεζών, παρά το γεγονός ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν» τονίζει χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη.
Σε αυτά προστίθεται και η απειλή της εξόδου της Βρετανίας από το ευρώ, μια πιθανότητα που αν γίνει πραγματικότητα θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή αβεβαιότητας στο μπλοκ των 28 κρατών μελών, ακόμα και το τέλος της Ένωσης.
«Μια υπαρξιακή κρίση για την Ε.Ε. θα είναι το μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός του 2016» εκτιμά ο James Stavridis, Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη έως το 2013 και πλέον κοσμήτορας του Fletcher School στο Tufts University.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που η Ευρώπη θα διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις θα έχει μεγαλύτερη σημασία απ' ότι οποιοδήποτε άλλο παγκόσμιο γεγονός.
«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε συλλογικά έχουν καταστήσει σαφή την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής συνεργασίας» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τον Stavridis η Ευρώπη μπορεί να στηρίζεται στην ισχυρή ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία χαρακτηρίζει ηγέτη παγκοσμίου κλάσης.
Ωστόσο, ακόμα κι αυτή έχει δεχτεί πλήγματα για τον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης ενώ και οι σχέσεις της με τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δυσχεραίνουν, σημειώνει η WSJ.
«Μια πιθανότητα είναι, ότι με την διπλή κρίση της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, η Ευρώπη θα κρατήσει μια πιο αποφασιστική στάση όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική. Όπως είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, "οι τρομοκρατικές επιθέσεις άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης". Επίσης, τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία έχουν κλιμακώσει τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» καταλήγει η εφημερίδα, με τον Stavridis να σημειώνει ότι πλέον η Ευρώπη θα πρέπει να στηριχθεί περισσότερο σε μια στρατηγική ισχύος ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.
Πηγή: newmoney.gr