Από το θάνατο του διοικητή του Στρατού του Ισλάμ έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνη
Η συριακή σουνιτική ανταρτική οργάνωση Στρατός του Ισλάμ (Jaysh al-Islam) χαιρέτισε σήμερα τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη της Τεχεράνης προς τις σιιτικές ένοπλες οργανώσεις αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και ενισχύει τις θρησκευτικές εντάσεις στη Συρία.
Η σουνιτική οργάνωση συμμετέχει σε έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης, που έχει την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, και επρόκειτο να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και την σιιτική συριακή κυβέρνηση υπό τον Μπασάρ αλ Ασαντ, που έχει την υποστήριξη του Ιράν.
Ο ηγέτης της οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ, ο περιώνυμος Ζάχραν Αλούς, σκοτώθηκε στις 26 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού προαστίου της Δαμασκού, ο οποίος αρχικά αποδόθηκε στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι ο Ζάχραν Αλούς σκοτώθηκε μαζί με άλλους αρχηγούς συριακών, σουνιτικών, αντικαθεστωτικών ένοπλων οργανώσεων κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο προάστιο της Δαμασκού Οτάγια κατά την οποία προετοίμαζαν επίθεση κατά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και της λιβανικής Χεζμπολάχ στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας. Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε, εν τέλει, ότι ο Αλούς σκοτώθηκε μαζί με άλλους οπλαρχηγούς σε βομβαρδισμό που πραγματοποιήθηκε από τις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο Ζάχραν Αλούς, για τον οποίο ήταν ευρέως γνωστό ότι είχε την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ήταν ένας από τους ισχυρότερους αρχηγούς των σουνιτών ανταρτών και είχε υπό τις εντολές του χιλιάδες μαχητές που ελέγχουν τα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, Ανατολική Γούτα και Ντούμα. Ο θάνατός του αποτελεί ισχυρό πλήγμα κατά των αντικαθεστωτικών συριακών δυνάμεων και νίκη των καθεστωτικών δυνάμεων που έχουν ήδη ενισχυθεί από τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση των τελευταίων μηνών. Συνέβη έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη στη Γενεύη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, ανάμεσα στο σιιτικό συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και τη σουνιτική αντιπολίτευση, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.
Μετά τον θάνατο του Ζάχραν Αλούς, πολιτικοί παρατηρητές των μεσανατολικών πραγμάτων εξέφραζαν ανησυχία για τις προοπτικές των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, με τα μάτια στραμμένα προς το Ριάντ, το οποίο είχε ανακοινώσει ότι αυτός ο θάνατος δεν υπηρετεί την ειρηνευτική διαδικασία στη συριακή κρίση.
Το περασμένο Σάββατο, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του Ζάχραν Αλούς, η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον εμβληματικό σιίτη ιερωμένο Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, προκαλώντας την ανάφλεξη του σιιτικού κόσμου. Μία μέρα μετά, η σουνιτική μοναρχία του Κόλπου διέκοπτε τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, τερματίζοντας αυτό που είχε αρχίσει να μοιάζει με προσέγγιση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τις δύο ιδεολογικά αντίπαλες ισλαμικές περιφερειακές δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή, σε μία αναγκαστική συμμαχία απέναντι στην κοινή απειλή που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος.