Υεμένη: Τέλος και τυπικά στην εκεχειρία με δεκάδες νεκρούς

Εντάθηκαν οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, σηματοδοτώντας το τέλος μιας περιόδου σχετικής αποκλιμάκωσης των επιχειρήσεων μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στο σουνιτικό βασίλειο και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, την οποία το Ριάντ κατηγορεί ότι στηρίζει τους αντάρτες.
4'

Έγιναν σφοδρές, εκτεταμένες επιδρομές εναντίον θέσεων των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά, στη Χοντάιντα, πόλη όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, αλλά και στην διεκδικούμενη πόλη Τάιζ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ότι οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα κέντρο φροντίδας τυφλών, αλλά και τα κεντρικά γραφεία του εμπορικού επιμελητηρίου της Υεμένης. Δεν ήταν σαφές πάντως εάν υπήρξαν απώλειες.

Εξάλλου βαρύ πυροβολικό άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά σε μέτωπα όπου επικρατούσε σχετική ηρεμία, αφότου κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός την 15η Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, δυνάμεις των ανταρτών εξαπέλυσαν ρουκέτες Κατιούσα εναντίον της Μαρίμπ, στην πρώτη τους επίθεση στην περιοχή, αφότου χερσαίες δυνάμεις των χωρών της συμμαχίας υπό τη σαουδαραβική ηγεσία και δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι την είχαν καταλάβει το καλοκαίρι.

Επίσης οι Χούτι προέλασαν κάμπτοντας την αντίσταση παραστρατιωτικών που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση στη βορειοδυτική επαρχία Χάτζα και στην επαρχία Λαχζ, στον απώτερο νότο της Υεμένης, ακυρώνοντας πρόσφατα εδαφικά κέρδη της συμμαχίας.

Σύμφωνα δε με νοσοκόμους, στη Χάτζα περίπου 20 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας και των σουνιτών συμμάχων τους πολεμούν εναντίον των σιιτών ανταρτών για να αποτρέψουν την επέκταση της ιρανικής επιρροής, που όπως ερίζει το Ριάντ, βρίσκεται πίσω από την προέλαση των Χούτι.

Η συμμαχία επενέβη στον εμφύλιο στα τέλη του Μαρτίου της περασμένης χρονιάς. Το Ριάντ ανακοίνωσε το Σάββατο και τυπικά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός, που ούτως ή άλλως πάντως παραβιαζόταν καθημερινά κι από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, υπενθυμίζεται ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας εκτέλεσαν έναν αντιφρονούντα σιίτη ιερωμένο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για «τρομοκρατία», ανάμεσα σε δεκάδες άλλες θανατοποινίτες, γεγονός που πυροδότησε επιθέσεις Ιρανών διαδηλωτών εναντίον σαουδαραβικών διπλωματικών αποστολών, με αποτέλεσμα το βασίλειο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ιράν.

Κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου η συμμαχία υπό τη σαουδαραβική ηγεσία επενέβη στον πόλεμο, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί ήταν άμαχοι. Η νέα φάση του πολέμου επέτεινε μάλιστα τα ήδη έντονα προβλήματα της πείνας και της κρίσης του συστήματος υγείας στην Υεμένη, που ήταν ήδη η φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου.

Παράλληλα, τρεις ανώτεροι Υεμενίτες αξιωματούχοι επέζησαν από επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι που οδηγούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στο Άντεν. Σε ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, τρεις σωματοφύλακες των αξιωματούχων έχασαν ωστόσο τη ζωή τους, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης και πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη πόλη της νότιας Υεμένης, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, έχει μεγάλες ελλείψεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια από το καλοκαίρι, όταν το Άντεν αποσπάστηκε από τα χέρια των Χούτι. Διάφορες ένοπλες οργανώσεις προσπαθούν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο σε περιοχές που ελέγχουν.

Σύμφωνα με τον Νιζάρ Ανουάρ, εκπρόσωπο της κυβέρνησης, στόχος της επίθεσης ήταν οι κυβερνήτες των επαρχιών Άντεν και Λαχζ, καθώς και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Άντεν. Ο Αϊνταρούς αλ Ζουμπέιρι διορίστηκε κυβερνήτης μετά τη δολοφονία του προκατόχου του σε επίθεση με όχημα-βόμβα την 6η Δεκεμβρίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο νεοπαγής βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στην Υεμένη.

Οι αρχές εξαπέλυσαν επιχείρηση εναντίον τζιχαντιστών, επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας και συνέλαβαν 70 υπόπτους, σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίας ασφαλείας.

Από τη Γενεύη, ο ΟΗΕ κατήγγειλε επίσης σήμερα ότι τουλάχιστον 81 άμαχοι σκοτώθηκαν το Δεκέμβριο στην Υεμένη, στη μεγάλη τους πλειονότητα από τις αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία.

«Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 62 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που αποδόθηκαν στις δυνάμεις της συμμαχίας», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό σε σχέση με τον αριθμό των αμάχων που είχαν σκοτωθεί τον Νοέμβριο (29)», διευκρίνισε, αναφερόμενος στα θύματα των αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας. Ο αριθμός πάντως των αμάχων οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των Χούτι και των αντιπάλων τους μειώθηκε την ίδια περίοδο, από 32 τον Νοέμβριο σε τουλάχιστον 11 τον Δεκέμβριο.

Στην τρέχουσα φάση του πολέμου, από τον Μάρτιο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.795 άμαχοι, ενώ άλλοι 5.324 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ θα επισκεφθεί αύριο Τετάρτη (6/1) το Ριάντ, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συμφωνηθεί νέα κατάπαυση του πυρός.

Σχετικές ειδήσεις