7 Ιανουαρίου 2015: Επίθεση στο Charlie Hebdo - Η μέρα που άλλαξε για πάντα την Ευρώπη (Pics & Vids)

Σα σήμερα, πριν ακριβώς ένα χρόνο, 2 ένοπλοι τζιχαντιστές εισβάλουν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, ανοίγουν πυρ και δολοφονούν τον εκδότη του περιοδικού, σκιτσογράφους και εργαζόμενους εντός του κτιρίου. Πέντε λεπτά αργότερα επιβιβάζονται σε αυτοκίνητο και κατά την προσπάθεια διαφυγής τους έρχονται αντιμέτωποι με περιπολικό της αστυνομίας. Κατά την ανταλλαγή πυρών ένας εκ των αστυνομικών πέφτει στο έδαφος τραυματισμένος. Ένας από τους τζιχαντιστές τρέχει προς το μέρος του και με απόλυτη ψυχρότητα τον εκτελεί εξ επαφής με σφαίρα στο κεφάλι. Συνολικά 12 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε αυτή την επίθεση. Τις επόμενες δύο ημέρες, άλλοι 5 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, 4 εξ αυτών σε πολιορκία σούπερ μάρκετ στα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων, 17 νεκροί και 22 τραυματίες.

7 Ιανουαρίου 2015: Επίθεση στο Charlie Hebdo -  Η μέρα που άλλαξε για πάντα την Ευρώπη (Pics & Vids)
9'
01

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου του περασμένου έτους δεν αποτελούν απλώς σκηνές μιας αλληλουχίας τραγικών γεγονότων που έληξαν με το θάνατο των 3 δραστών δύο ημέρες αργότερα και τη διεθνή κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι επιθέσεις. Σηματοδοτούν την έναρξη της αιματηρής δράσης του «Ισλαμικού Χαλιφάτου» (ISIS) σε ευρωπαϊκό έδαφος ή τουλάχιστον της δράσης ατόμων που εμπνέονται από τα κηρύγματα μίσους της ισλαμιστικής οργάνωσης, σε μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση αυτού που έως τότε συνηθίζαμε να αποκαλούμε «τρόμο», ακόμη και για γεγονότα που ενδεχομένως ο χαρακτηρισμός δεν τους άρμοζε.

02

Έχοντας πλέον βιώσει την σκληρότητα των αιματηρών επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015 -που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 130 ανθρώπων- και την κατάσταση συναγερμού στην οποία τέθηκαν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν στη Γαλλία πριν ένα χρόνο προοιώνιζαν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την οποία βιώνει η Ευρώπη σήμερα. Γιατί ακόμη και αν η Ευρώπη κατάφερε σταδιακά να ξεπεράσει το σοκ της πολύνεκρης επίθεσης στο Charlie Hebdo, θεωρώντας ότι το χτύπημα ήταν στοχευμένο, κατά συγκεκριμένων ατόμων, με συγκεκριμένη πολιτικοκοινωνική θεώρηση, όπως και στην περίπτωση του ακροδεξιού Anders Breivik -ο οποίος στις 22 Ιουλίου 2011 δολοφόνησε στο Όσλο της Νορβηγίας 77 άτομα- δεν κατάφερε ωστόσο να διαβλέψει πως τα πολλαπλά και συντονισμένα χτυπήματα της τζιχαντιστικής οργάνωσης θα κλιμακώνονταν σε επιθέσεις κατά πάντων, οπουδήποτε στην Ευρώπη και αδιακρίτως θρησκείας, φύλου ή χρώματος δέρματος.

Το χρονικό των γεγονότων

003

1. Ένοπλοι επιτίθενται στα κεντρικά γραφεία του Charlie Hebdo

Στις 11:30 τοπική ώρα την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου (7/1/2015), ένα μαύρο Citroen C3 παρκάρει κοντά στο κτίριο του Charlie Hebdo στην οδό Nicolas-Appert. Δύο ένοπλοι μασκοφόροι, ντυμένοι στα μαύρα και οπλισμένοι με Καλάσνικοφ πλησιάζουν τα γραφεία.

Αρχικά εισβάλλουν στο κτίριο της οδού με αριθμό 6, εωσότου αντιληφθούν ότι βρίσκονται σε λάθος διεύθυνση. Τελικώς, εισέρχονται στο κτίριο της οδού με αριθμό 10, όπου στο δεύτερο όροφο βρίσκονται τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού.

Στο εσωτερικό των γραφείων οι 2 δράστες -τα αδέλφια Cherif και Said Kouachi- ζητούν να μάθουν από το προσωπικό συντήρησης στη ρεσεψιόν, την ακριβή τοποθεσία των γραφείων του περιοδικού και στη συνεχεία εκτελούν τον επιστάτη Frederic Boisseau.

Η σκιτσογράφος του περιοδικού, Corinne Rey, που μόλις έχει επιστρέψει στο κτίριο, αναγκάζεται υπό την απειλή των όπλων να πληκτρολογήσει τον κωδικό ασφαλείας για την είσοδο στα γραφεία, την ώρα που εξελισσόταν η εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας σύνταξης.

Οι 2 άνδρες ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν τον αστυνομικό-σωματοφύλακα του Διευθυντή Σύνταξης, Franck Brinsolaro, αφού πρώτα έχουν ζητήσει να μάθουν ονομαστικά ποια είναι η συντάκτρια Stephane Charbonnier, γνωστή ως Charb, και άλλοι 4 σκιτσογράφοι τους οποίους και εκτελούν, μαζί με άλλους 3 εργαζομένους κι έναν επισκέπτη που παρίσταται στη συνεδρίαση.

Μάρτυρες δήλωσαν αργότερα ότι αμέσως μετά τους πυροβολισμούς άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν«Εκδικηθήκαμε για την προσβολή στον Προφήτη Μωάμεθ» και «ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά.

005

Περιπολικό της αστυνομίας, που είχε ειδοποιηθεί για το περιστατικό, φθάνει στο σημείο τη στιγμή που οι ένοπλοι εγκαταλείπουν το κτίριο και μπλοκάρουν τη στενή οδό διαφυγής των ενόπλων με αποτέλεσμα να δεχθούν τα πυρά τους.

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του περιοδικού που έχουν καταφύγει σε στέγες παρακείμενων κτιρίων κινηματογραφούν τη σκηνή με κινητά τηλέφωνα.

Οι τζιχαντιστές επιβιβάζονται στο όχημα και κινούνται νότια στη λεωφόρο Richard Lenoir, πριν ξαφνικά κάνουν όπισθεν προς το βορά. Το αυτοκίνητο σταματάει και σύμφωνα με το σχετικό βίντεο τα 2 αδέλφια εξέρχονται του οχήματος και πυροβολούν τον αστυνομικό Ahmed Merabet, ο οποίος πέφτει στο πεζοδρόμιο τραυματισμένος.

Στη συνέχεια ένας από τους επιτιθέμενους περπατά μέχρι το σημείο που κείτεται ο αστυνομικός, τον πυροβολεί εξ επαφής, επιστρέφει στο όχημα διαφυγής κι απομακρύνεται με τον συνεργό του.

(Προσοχή! Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες)

006

Το αυτοκίνητο εγκαταλείπεται έπειτα από σύγκρουση με άλλο όχημα, περίπου 3 χλμ. βόρεια των γραφείων του Charlie Hebdo. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν μολότοφ και 2 σημαίες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

007 copy

Στη συνέχεια λήστεψαν ένα γκρι Renault Clio και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το Παρίσι τίθεται σε κατάσταση συναγερμού και επιπλέον 500 αστυνομικοί τοποθετούνται σε καίρια σημεία στους δρόμους της πρωτεύουσας.

2. Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

008
009

Περίπου στις 8:45 τοπική ώρα την επόμενη ημέρα (8/1/2015), καθώς η αστυνομία είχε εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, δύο άτομα στο νότιο προάστιο του Παρισιού, Montrouge, δέχονται πυροβολισμούς από άγνωστο άτομο οπλισμένο με ένα πολυβόλο και ένα πιστόλι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία αστυνομικός και να τραυματιστεί ένας άνδρας.

Οι γαλλικές Αρχές αρχικά απέρριψαν τη σύνδεση ανάμεσα στα δυο αιματηρά γεγονότα, όμως αργότερα επιβεβαιώθηκε πως συνδέονταν.

3. Οι ύποπτοι για την επίθεση Charlie Hebdo ληστεύουν βενζινάδικο

010
011

Περίπου στις 10:30 τοπική ώρα, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις, οι φυγάδες ληστεύουν πρατήριο καυσίμων κοντά στο Villers-Cotterets, στην περιοχή Aisne, βορειοανατολικά του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου, 2 άνδρες οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτές χειροβομβίδων πυροβόλησαν και έκλεψαν τρόφιμα . Η είδηση κινητοποιεί άμεσα τις Αρχές καθώς οι δράστες χρησιμοποιούσαν το ίδιο όχημα διαφυγής μετά την επίθεση στο περιοδικό.

Παράλληλα, εκδίδεται δελτίο τύπου από τη γαλλική αστυνομία που ενημερώνει το κοινό ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τα αδέρφια Cherif and Said Kouachi, ηλικίας 32 και 34 ετών αντίστοιχα, τα οποία θεωρούνται οπλισμένα και επικίνδυνα.

012

Την Παρασκευή το πρωί, (9/1/2015) αφότου οι καταζητούμενοι κλέβουν νέο αμάξι στην πόλη Montagny Sainte Felicite, ο Said Kouachi τραυματίζεται στο λαιμό σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, με αποτέλεσμα οι 2 αδελφοί να αναγκασθούν να αναζητήσουν κοντινό καταφύγιο σε μια εκτυπωτική εταιρεία στην περιοχή Dammartin-en-Goele.

4. Πολιορκία

013

Το πρωί της Παρασκευής, (9/1/2015) το ανθρωποκυνηγητό εισέρχεται στην τελική του φάση, καθώς εκατοντάδες αστυνομικοί περικυκλώνουν τους υπόπτους για την επίθεση στο Charlie Hebdo στην περιοχή Dammartin-en-Goele, 35 χιλιόμετρα από το Παρίσι, στην εκτυπωτική εταιρεία Creation Tendance Decouverte, στη βιομηχανική ζώνη της πόλης.

Οι ειδικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο με ελεύθερους σκοπευτές, ελικόπτερα και στρατιωτικά άρματα «σφραγίζουν» οποιαδήποτε έξοδο διαφυγής και ξεκινά μια πολιορκία που διαρκεί 8 ώρες.

015

Λίγο πριν τις 17:00 τοπική ώρα, η πολιορκία φθάνει στο τέλος της, καθώς καπνός άρχισε να βγαίνει από το προσωρινό κρησφύγετο των δραστών, και τα 2 αδέλφια, υπό τους ήχους εκρήξεων και πυροβολισμών, εξέρχονται του κτιρίου και σκοτώνονται από μπαράζ αστυνομικών πυρών.

Όπως προέκυψε αργότερα οι αδελφοί είχαν προηγουμένως ελευθερώσει έναν όμηρο, ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος είχε επιζήσει της πολιορκίας, κρυμμένος στην καφετέρια του κτιρίου, χωρίς να τον αντιληφθούν οι εισβολείς, τροφοδοτώντας την αστυνομία με πληροφορίες για τις κινήσεις των δραστών μέσω sms.

5. Ομηρία και πολιορκία σε σούπερ μάρκετ

016

Παράλληλα με την πολιορκία στην εκτυπωτική εταιρεία, μια άλλη πολιορκία βρισκόταν σε εξέλιξη στο Παρίσι, αφότου ένας άνδρας έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, εισέβαλλε σε σούπερ μάρκετ στο Porte de Vincennes στα ανατολικά του Παρισιού, παίρνοντας ομήρους εργαζόμενους και πελάτες.

017
018

Σε μια έκκληση για μάρτυρες των πυροβολισμών στο Montrouge, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες 2 υπόπτων, του Amedy Coulibaly και της Hayat Boumeddiene.

019

Ο Coulibaly, 32 ετών, ταυτοποιήθηκε ως ο ένοπλος στο σούπερ μάρκετ, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει ομήρους, αν η γαλλική αστυνομία δεν άφηνε ελεύθερους τους αδελφούς Kouachi.

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της πολιορκίας στην εκδοτική εταιρεία στο Dammartin-en-Goele -περίπου στις 17:15 τοπική ώρα- εκρήξεις ακούστηκαν στο σούπερ μάρκετ του Παρισιού, καθώς οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να κινούνται εναντίον του Coulibaly, την ώρα που ο τελευταίος είχε πέσει στα γόνατα για την απογευματινή προσευχή. Ο Coulibaly σκοτώνεται επί τόπου. 15 όμηροι απελευθερώνονται, ενώ ο αριθμός των νεκρών ομήρων ανέρχεται σε 4.

019

Η Hayat Boumeddiene, εξακολουθεί να καταζητείται από την αστυνομία, αν και πιστεύεται ότι έχει διαφύγει από τη Γαλλία κι έχει ταξιδέψει στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo

charlie
Montrouge

Η αστυνομικός που δολοφονήθηκε στο προάστιο Montrouge

Τα θύματα της ομηρίας στο σούπερ μάρκετ "Hyper Cacher"

21


Ο αντίκτυπος του σλόγκαν "Je Suis Charlie"

jesuis

Στις 7 Ιανουαρίου ο Joachim Roncin βρισκόταν στο γραφείο του, όπου εργαζόταν ως καλλιτεχνικός διευθυντής σε ένα περιοδικό στο κέντρο του Παρισιού. «Ξαφνικά σταματήσαμε ό,τι κάναμε, κάτι μεγάλο συνέβαινε», θυμάται. «Ήμουν βαθύτατα συγκλονισμένος, αλλά δεν ήμουν φοβισμένος». Καθώς καθόταν στο γραφείο του σκέφτηκε σε αλληλεγγύη να χρησιμοποιήσει τη γραμματοσειρά από το εξώφυλλο του Charlie Hebdo σε μία απλή μαυρόασπρη εικόνα, στην οποία αναγραφόταν "Je Suis Τσάρλι" – «Είμαι κι εγώ Σαρλί» και να την αναρτήσει στο Twitter.

Η εικόνα του με το σχετικό σύνθημα, θα αναδειχθεί ίσως στο πιο διαδεδομένο hashtag αλληλεγγύης στην ιστορία. Δεν ήταν μόνο που χρησιμοποιήθηκε 1.500.000 φορές εκείνη την ημέρα και περίπου 6 εκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας σε Twitter, Instagram και Facebook, αλλά από τότε παραλλαγές του hashtag "Je Suis" δημιουργήθηκαν αμέτρητες φορές για να δείξουν αλληλεγγύη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και προσώπων.

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων που συνδέθηκαν ή εμπνεύστηκαν από το ISIS το 2015, εκτός Ιράκ και Συρίας.

isis
map

Οι επιθέσεις που συνδέθηκαν με τον ISIS (με κόκκινη κηλίδα) και οι επιθέσεις που εμπνεύστηκαν από το ISIS (με κόκκινο περίγραμμα).


attacks

Οι μεγαλύτερες επιθέσεις του ISIS


Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή