Γιούνκερ: Δε θέλουμε να χτυπήσουμε την Πολωνία
«Δε θα πρέπει να δραματοποιούμε υπερβολικά τις καταστάσεις. Η προσέγγισή μας είναι πολύ εποικοδομητική. Δεν πρόκειται να χτυπήσουμε την Πολωνία», σημείωσε ο Γιούνκερ από το Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σώματος των Επιτρόπων με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο από την Ολλανδία.
Η Επιτροπή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία, μετά το αίτημα αξιωματούχου της ΕΕ να τεθεί υπό διαδικασία εποπτείας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή του δικαιώματος της χώρας να ψηφίζει στην 28μελή ένωση.
Ωστόσο ο Γιούνκερ έκρινε απίθανο να ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, γνωστή ως Άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τώρα βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Πολωνία και δε θέλω να κάνω εικασίες για περαιτέρω συνέπειες, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεπάγονται μια εφαρμογή του Άρθρου 7. Δεν έχουμε φτάσει εκεί και δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί», κατέληξε ο Γιούνκερ.
Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς κάλεσε την Τρίτη τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα να μην επικυρώσει αμφιλεγόμενο νόμο που θέτει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση «υπό τον άμεσο έλεγχο» της κυβέρνησης και ψηφίστηκε πρόσφατα από τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Τέσσερις οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας προσέφυγαν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες που θα έχει ο επίμαχος νόμος.
Με βάση τον νόμο, τερματίζεται άμεσα η θητεία των διευθυντών της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου και δίνεται στον υπουργό Οικονομικών η δυνατότητα να διορίζει και να παύει τους νέους διευθυντές. Η ψήφιση του νόμου, δύο μήνες μετά τη νίκη του συντηρητικού κόμματος PiS («Νόμος και Δικαιοσύνη») του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στις εκλογές, προκάλεσε σάλο διεθνώς και ανησυχίες στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να συζητήσει την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία στις 13 Ιανουαρίου.