Κόσοβο: Τραυματισμοί και συλλήψεις σε συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας (vid+pics)
Η αντιπολίτευση αξιώνει την παραίτηση της κυβέρνησης και την αναίρεση της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων του Κοσόβου με τη Σερβία. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης.
Όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, η έδρα της κυβέρνησης δέχθηκε έναν καταιγισμό από μολότοφ και στο κτίριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέσβεσαν πολύ γρήγορα τις φλόγες, ενώ η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να απωθήσει τους διαδηλωτές.
Σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου οι τραυματίες είναι 28, ανάμεσά τους 24 αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι.
Η αστυνομία ανέφερε ακόμη ότι στην κατοχή των προσώπων που συνελήφθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μαχαίρια και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες.
«Αυτή η κυβέρνηση κάνει παζάρια με την εθνική κυριαρχία μας. Απαιτούμε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές άμεσα διότι (η κυβέρνηση) δεν έχει πλέον το δικαίωμα να ασκεί την εξουσία στο Κόσοβο», είπε στο πλήθος ο Φάτμιρ Λίμαϊ, ηγέτης της Πρωτοβουλίας για το Κόσοβο.
Από τη δική του πλευρά ο ηγέτης της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι έκρινε ότι η συγκέντρωση σηματοδότησε «το τέλος» της κυβέρνησης στην Πρίστινα.
Πριν καν τελειώσουν οι ομιλίες των πολιτικών της αντιπολίτευσης, διαδηλωτές άρχισαν να πετούν μολότοφ και πέτρες εναντίον της αλυσίδας των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο. Πολλά παράθυρα έσπασαν και εκδηλώθηκε πυρκαγιά κοντά στην είσοδο.
Τουλάχιστον τρία θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας πήραν φωτιά όταν δέχθηκαν επιθέσεις με μολότοφ, αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι φλόγες κατασβέστηκαν αρκετά γρήγορα.
Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαγιάγκα καταδίκασε τις βιαιότητες και κάλεσε τους διαδηλωτές να επιδείξουν «υπευθυνότητα» και «ψυχραιμία». Η κυβέρνηση κατήγγειλε τις «αποτρόπαιες πράξεις βίας» που έχουν στόχο «την ανατροπή» της. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως προσπαθεί να σύρει το Κόσοβο στο «έγκλημα και στην αναρχία».
Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Πρίστινα από τη δική τους πλευρά καταδίκασαν τις πράξεις «βίας» και κάλεσαν «σε διάλογο».
Η κοσοβάρικη αντιπολίτευση διαδηλώνει από τον Οκτώβριο και εμποδίζει τις εργασίες του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία με τη Σερβία, η οποία είχε οριστικοποιηθεί το 2013. Βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ρίξει δακρυγόνα μέσα στην αίθουσα εν μέσω συνεδριάσεων.
Η συμφωνία Κοσόβου-Σερβίας, την οποία αξίωναν οι Βρυξέλλες —και επέτρεψε στην Πρίστινα και το Βελιγράδι να σημειώσουν πρόοδο στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση— έχει στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Η Σερβία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008.
Η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις έως ότου η κυβέρνηση παραιτηθεί.