«Εγκληματίες πολέμου» η κυβέρνηση Άσαντ και το ISIS (Vid)
Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ λίγο μετά την περιγραφή των προτεραιοτήτων του για το 2016, ο Μπαν κι Μουν δήλωσε ότι οι εφιαλτικές εικόνες των λιμοκτονούντων αμάχων στην υπό κατάληψη πόλη Μαντάγια καθρεφτίζουν ένα ακόμα πιο ευτελές επίπεδο σε έναν πόλεμο που έχει ήδη φτάσει σε «συγκλονιστικά επίπεδα απανθρωπιάς».
«Ας το πω ξεκάθαρα: Η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου αποτελεί έγκλημα πολέμου», είπε ο Μπαν κι Μουν σε δημοσιογράφους. «Θα έλεγα ότι οι άμαχοι βρίσκονταν υπό ομηρία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι ακόμα χειρότερα. Οι όμηροι σιτίζονται», πρόσθεσε.
Δύο αυτοκινητοπομπές με εφόδια κατάφεραν να φθάσουν, για δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα, στην πόλη Μαντάγια της Συρίας, η οποία πολιορκείται τους τελευταίους έξι μήνες από τον συριακό στρατό, καθώς και στα σιιτικά χωριά Κεφράγια και Φούα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, που πολιορκούν οι αντάρτες, όπου κάτοικοι βιώνουν καταστάσεις λιμοκτονίας.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Βρετανία, αρκετά φορτηγά εισήλθαν στην Μαντάγια. Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως έξι φορτηγά με εφόδια μπήκαν στην πόλη.
Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) δήλωσε πως 44 φορτηγά κατευθύνονται στην Μαντάγια και 21 ακόμη στις κοινότητες Κεφράγια και Φούα.
«Όλες οι πλευρές -μαζί με τη συριακή κυβέρνηση, της οποίας η κύρια ευθύνη είναι να προστατεύει τους Σύρους- διαπράττουν φριχτές πράξεις οι οποίες απαγορεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», είπε ο Μπαν, περιγράφοντας τις σκηνές λιμοκτονίας που αντίκρισαν οι ομάδες του ΟΗΕ στην Μαντάγια ως «σκηνές που στοιχειώνουν την ψυχή».
«Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, άντρες και γυναίκες, στους οποίους δεν είχε μείνει τίποτα παρά δέρμα και κόκκαλα, αποστεωμένοι, σε προχωρημένο στάδιο υποσιτισμού, τόσο αδύναμοι που με το ζόρι περπατούσαν, και εντελώς απελπισμένοι στην αναζήτησή τους για το μικρότερο κομμάτι τροφής», συνέχισε.
Νωρίτερα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν δήλωσε από την Ντόχα, έπειτα από διήμερη σύνοδο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι όποιος ευθύνεται για τη λιμοκτονία αμάχων διαπράττει «έγκλημα πολέμου».
«Η λιμοκτονία αμάχων αποτελεί έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο Ράαντ αλ Χουσέιν, σημειώνοντας πως «ασφαλώς πρέπει να διωχθούν ποινικά οι δράστες» τέτοιων εγκλημάτων.
Για την κάλυψη του κόστους της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στο 2016 για 22,5 εκατομμύρια πολίτες που ζουν στη Συρία ή είναι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 7,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό υπολογίζεται να καλύψει τις ανάγκες 13,5 εκατομμυρίων Σύρων που έχουν πληγεί ή εκτοπιστεί από τον πόλεμο, 4,7 εκατομμυρίων προσφύγων και 4 εκατομμυρίων μελών των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν.