Ο Τιμ Πικ είναι ο πρώτος Βρετανός που «περπάτησε» στο διάστημα (video&photos)

Ο Τιμ Πικ έγινε σήμερα ο πρώτος Βρετανός αστροναύτης που «περπάτησε» στο διάστημα, καθώς βγήκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) προκειμένου να επιδιορθώσει μια βλάβη, μαζί με τον συνονόματό του, Αμερικανό αστροναύτη Τιμ Κόπρα.

Ο Τιμ Πικ είναι ο πρώτος Βρετανός που «περπάτησε» στο διάστημα (video&photos)
1'

Οι δύο αστροναύτες είχαν αποστολή να αντικαταστήσουν έναν ρυθμιστή τάσης, ο οποίος υπέστη βλάβη τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Κόπρα και ο συνάδελφός του της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), βγήκαν από τον θάλαμο αποσυμπίεσης του ISS στις 14.48 (ώρα Ελλάδας), λίγα λεπτά νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Ο «περίπατός» τους στο διάστημα ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει περίπου 6,5 ώρες. Για τον Πικ αυτή είναι η παρθενική έξοδος στο διάστημα, ωστόσο ο Κόπρα θεωρείται «βετεράνος», αφού έχει στο ενεργητικό του τρεις παρόμοιες αποστολές. Όπως έγινε γνωστό, η αντικατάσταση του εξαρτήματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από τρεις ώρες. Η αποστολή διακόπηκε απότομα, καθώς ο Τιμ Κόπρα ανέφερε μικρή φυσαλίδα στο διαστημικό του κράνος. Οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν με ασφάλεια στο διαστημικό σταθμό.

CYxbfkdWAAAVpFE

Ο σημερινός περίπατος είναι ο 192ος που πραγματοποιούν αστροναύτες του ISS με σκοπό τη συντήρηση του Σταθμού.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή