Ο Σιμσέκ καλεί τη Γερμανία να ενισχύσει τη στρατιωτική της δέσμευση στη Συρία

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ καλεί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, τη Γερμανία να ενισχύσει τη στρατιωτική της δέσμευση στη Συρία αν θέλει να δοθεί τέλος στις προσφυγικές ροές.
2'

Η Γερμανία θα πρέπει "οπωσδήποτε" να κάνει περισσότερα από στρατιωτικής άποψης, όπως η Τουρκία, σημειώνει ο Σιμσέκ, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή μετά τον θάνατο 10 Γερμανών τουριστών από την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως και πολλά μέλη της κυβέρνησής του, θα μεταβούν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στο Βερολίνο.
Σημαντική θέση στις συνομιλίες τους στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται να έχουν ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους, όπως και η προσφυγική κρίση, καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες περνούν από την Τουρκία για να καταλήξουν εν γένει στη Γερμανία.
"Η αιτία του τρόμου στη Συρία είναι το χάος που επικρατεί εκεί, το οποίο προκαλεί η άρνηση του συριακού καθεστώτος να εγκρίνει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την παρουσία μιας αντιπολίτευσης", σημειώνει ο Σιμσέκ.
"Αν η Γερμανία και άλλοι θέλουν να δώσουν τέλος στις προσφυγικές ροές, θα πρέπει να δώσουν τέλος στους βομβαρδισμούς των συριακών δυνάμεων και στους ρωσικούς βομβαρδισμούς κατά της συριακής αντιπολίτευσης", προσθέτει ο ίδιος.
Όσον αφορά τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης επισημαίνει ότι "κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτε" και προσθέτει: "Το Ισλαμικό Κράτος αντιπροσωπεύει για μας τον μεγαλύτερο κίνδυνο".
Εξάλλου εξαιτίας αυτής της μεγαλύτερης δέσμευσης των τουρκικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους είναι που επλήγη η Κωνσταντινούπολη από μια επίθεση, σύμφωνα με τον ίδιο.
Όσον αφορά τώρα τη δράση της Τουρκίας στο θέμα των προσφύγων, ο Σιμσέκ δηλώνει: "Κάνουμε ήδη πολλά".
"Κατασκευάζουμε έναν φράχτη κατά μήκος όλης της μεθορίου με τη Συρία. Τα πρώτα 150 χλμ θα είναι έτοιμα τον Μάρτιο, αλλά χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα είναι συντονισμένη με τους εταίρους μας".
"Αυτήν την ώρα, δίνουμε στους πρόσφυγες μια άδεια εργασίας. Αυτό θα συγκρατήσει πολλούς από το να πάνε στην Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ένα βάρος για τη δική μας αγορά εργασίας", υπογραμμίζει.
"Μαζί με τους Ιρακινούς, υπολογίζουμε σε 2,5 εκατομμύρια τους πρόσφυγες στη χώρα, ενώ σε ορισμένες πόλεις ζουν περισσότεροι πρόσφυγες απ'ότι Τούρκοι", καταλήγει ο Σιμσέκ.

Σχετικές ειδήσεις